Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich !!!! jestem tu nowy więc chciałbym prosić o wyrozumiałość , to mój pierwszy post w zyciu :norty:

Mam Bmw E46 2.2 170KM 2002 R po Lifcie SEDAN

Styl mojej agresywnej jazdy zmusił mnie do montażu hamulcy przód tył z BMW E46 M3. :8) Mimo nerwów przeróbek półosi szlifowaniem jarzm w końcu udało sie poskładać całość do kupy i przetestować :D , hamulce są już od roku w moim samochodzie ale jak to z takimi głupimi tuningami bywa zawsze gdzieś znajdzie sie coś co sie mści a mianowicie: od kiedy złożyłem caly zestaw gdzie podkreślam tarcze były niemal nowe ujechały może ze 100 km podobnie jak klocki, tak przy hamowaniu z np 200km/h do 50km/h z przodu pojawia sie dość wyraźny dźwięk wycia hamulcy jakby oba łożyska były zepsute :shock: pojawia sie to tylko przy ostrych lub dłuższych hamowaniach kierownica nie bije ale drży pedał a kierownica zachowuje sie jakby ktoś do niej włączoną golarkę przyłożył jak hamulce są zimne to jest ok, wczoraj wymieniłem klocki na Ferodo Racing DS 2500 :8) dokładnie wyczyściłem miejsce przylegania tarczy na piastę łożyska oraz piastę koła ,zeszlifowałem rant powstały nawskutek zuzycia poprzednich oryginalnych klocków ,doszlifowałem klocki do tarczy nawet dziurki w tarczach przewierciłem bo zebrało sie w nich trochę rdzy i mimo starań i wydanych ponad 5stówek na klocki jest jeszcze gorzej. Panowie pomocy co tu robić jak co mam sprawdzić zeby wykluczyć uszkodzone elementy układu

podejrzewam wadliwe tarcze , ale tarcze wczoraj miałem na obrotowej maszynie i idą praktycznie idealnie nie mają zadnego bicia tarcze są oryginalne nie jakieś chiny więc nie chce mi się wierzyć ze to ich wina , Prosze o podpowiedź bo sam już nie wiem co robic :cry2: kasy nie oszczędzam na takie podzespoły ale też oczekuje efektu za odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam wszystkich aktywnych w dyskusji

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dużo zależy od nagrzania zimne zazwyczaj tak nie wyją dopiero po rozgrzaniu. Miałem 5 sztuk M3 e46 i wszystkie tak miały przy ostrej jeździe.
Opublikowano

Ok skoro tak mówicie to będe respektował wasze wypowiedzi

Kupie jeszcze nowe oryginalne przednie tarcze i wymienie w najblizszym czasie bo z tego co widze to po zużyciu poprzednich klocków dość mocno tarcze dostały po du... :x

martwi mnie szorujący dźwięk: po nagrzaniu tarcz powracając do normalnej jazdy w lewym kole słychać jakby klocek szorował po tarczy oddaje to dźwięk taki jak by ktoś szafę po panelach przestawiał objiawia sie to przy małych prędkościach niekiedy nie potrzeba ostrych hamowań zeby to zjawisko wystąpiło jakby sie tłoczek nie chciał cofnąć ale poprzednie klocki zużyte były równo a na cpn-ie mierzyłem termometrem temperature tarcz obie miały po 270/276 stopni celsjusza

ogólnie ręce opadają tyle pracy energi pieniędzy dla takiego efektu :cry2: jestem załamany hamulce hamują wiele wiele lepiej ale te wycia hałasy doprowadzają mnie do takiego stanu ze zastanawiam sie czy nie założyć spowrotem seryjnych lub zestawu big break kit dedykowanego pod moje auto

Opublikowano

Piszesz

martwi mnie szorujący dźwięk: po nagrzaniu tarcz powracając do normalnej jazdy w lewym kole słychać jakby klocek szorował po tarczy

To nie jest normalne bo tylko w jednym kole.Rozebrać i sprawdzić a jak nie wiesz co sprawdzić to tu na forum było tysiące postów na ten temat.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
lewym kole słychać jakby klocek szorował po tarczy

Podnieś samochód i kręć powoli kołem i słuchaj czy coś szoruje. Grzeje się felga przy spokojnej jeździe? W jakim stanie są zaciski może nie odbija cylinderek.