Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich,

garsc obserwacji odnosnie nawigowania z Tomtom 700 i mapa Poland - Slovakia - Czech Republic - Hungary + Major Roads of Europe 2006/2007 - VDO Dayton (http://www.navshop.com/en/product/poland-slovakia-czech-republic-hungary-major-roads-of-europe-2006-2007-vdo-dayton/5885/18/1)

oba systemy pracowaly u mnie na dystansie ok. 1500 km, trasy wawa-mazury, trojmiasto, szczecin

wg. producenta plytki, pokrycie polski to 23%, w Tomtomie jest to 19% (soft sprzed ok. 4 miesiecy, obecnie Tomtom 900 ma chyba rowniez 23%, nie wiem czy do modelu 700 tez laduja ta mape)

w trojmiescie zdecydownie mozna bylo odczuc roznice, gdyz plytka prowadzila mnie na konkretne ulice, Tomtom tylko do centrum, plytka podaje wiecej komunikatow - np. ze za 900 m bedzie zjazd, pozniej przypomina, ze za 300 m... wylaczajac przy tym muze, Tomtom zaczyna od ok. 300 m dystansow... IMHO nie oceniem, ktore rozwiazanie jest lepsze, 300 m wystarczy na przygotowanie manewru

szacowny czas przyjazdu na miejsce zdecydowanie lepiej dziala w Tomtomie, nawigacja bmw bardzo "nerwowo" reaguje na przyspieszenie/spowolnienie na trasie skracajace/wydluzajac czas do przyjazdu na mete

raz systemy nie dogadaly sie i pokazaly inna droge, Tomtom pokazal tak jak pokazywaly drogowskazy, wiec pojechalem wlasnie tym routem

poza tym w Tomtomie grafika jest zdecydownie lepsza (ja mam czytnik mk3, wiec nie mam rzutu 3D), jezyk polski a nie angielski lub niemiecki (jesli dla kogos robi to roznice)

jesli ktos nie ma wbudowanej nawigacji, polecam Tomtoma, jesli ktos ma nawigacje, lepiej (taniej) zdecydowanie zaopatrzyc sie w plytke

pozdr

artur

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

skąd wziąłes plytke?

Wiesz, z tym podawaniem, ze 300 metrow, etc. to moim zdaniem jest złożona historia. W BMWowskiej nawigacji czytnik koreluje dane uzyskiwane z pozycjonowania GPS (umiejscowienie w przestrzeni oraz predkosc, azymut) z czujnikami w kolach mowiacych o predkosci, skreceniu kol, etc. Dlatego biorac oba zrodla danych bmw moze sobie pozwolic na wieksza dokladnosc, etc. Czyli zaleznie od predkosci powie Ci, ze skret jest za 300 metrow (jesli jedziesz np. 100) lub za 100 metrow jesli sie ciągniesz 30km/h - tak mi sie wydaje, bo zaobserwowalem to u mnie. Dane z GPSa, nie zawsze mogą byc dostarczane w formie ciągłej (przeszkody terenowe, etc) dlatego pewnie wszelkie tomtomy i inne nie beda tak "inteligentnie" komunikowac kierowcy o tym lub owym.

ps

czy do kupna tej mapy potrzebne sa paypalle, karty kredytowe, etc?

ps2

nasze navi MKx to jakies produkty Philipsa. Czy sa one bezposrednimi odpowiednikami systemow CARiN 420, 510, etc

pytam, bo w "Compatibility" jest napisane

Philips CARiN:

420, 440, 510, 520, 522

and other CARiN compatible systems (BMW, Renault, Opel and Rover)

pozdrawiam

t.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

moze zle sie wyrazilem, wczesniej kiedy nie mialem jeszcze plytki do bmw navi nie mialem problemow ze zbyt poznymi informacjami od Tomtoma o zblizajacych sie zjazdach/zakretach itd. - czas pokazywania info przez Tomtoma pojawia sie rowniez w zaleznosci od predkosci, tzn. kiedy popylam 150 km/h informuje wczesniej niz 300 m, jakkolwiek w navi bmw komunikaty pojawiaja sie napewno duzo wczesniej np. 900 m przed, nawet gdy predkosc nie jest znaczaca, czasem jest to denerwujace, ale dzwiek mozna sobie wylaczyc

porownujac obie navi podsumowalbym tak - Tomtom jest bardzieje usefriendly, navi bmw moze i mierzy jakies konty skretu kol (nie wiem czy tak faktycznie jest), ale dokladnosc z z jaka obie nawigacje pokazuja droge jest identyczna - roznice wynikaja z wersji (pokrycia) mapy

co do kampatybilnosci - nie mam pojecia

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
o dziwo, Tomtom 700 nie gubi sygnalu (sprawdzone wielokrotnie :D )

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1