Skocz do zawartości

Podłączenie haka westfalia i multifunkcji BMW E46 320D 2002r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje schematu do podłączenia haka w BMW E46, kopiłem używany hak z modułem, wiązkami itd, potrzebuje schematu jak to podłączyć, w szczególności kable które maja iść podobno do modułu świateł, gdzie on sie znajduje ? Może mi to ktoś na spokojnie wytłumaczyć, może ma jakieś zdjecia ?

Od razu zadam drugie pytanie czy w moim samochodzie wystarczy zalozyć kierownice multifunkcyjna, podlaczyc 3 kable i bedzie chcodzic sterowanie radiem oraz tempomat ?

Pomocy !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od razu zadam drugie pytanie czy w moim samochodzie wystarczy zalozyć kierownice multifunkcyjna, podlaczyc 3 kable i bedzie chcodzic sterowanie radiem oraz tempomat ?

Pomocy !

W skrócie - tak.

Opublikowano

Chcę Ci się ciągnąć kable z tyłu aż do modułu świateł z przodu po to żeby mieć tylko błąd spalonej żarówki w przyczepie na desce

Wepnij się w instalację z tyłu i też będzie ok

Wg mnie nie warto się z tym bawić aż do przodu

Opublikowano

Oryginalnie moduł przyczepki montowany jest po prawej stronie koła zapasowego. Ma jedno złącze 20pinowe.

Opis pinów:

1 - stop przyczepa 54A pin6 (czarny/biały)

2 - wsteczny przyczepa RSA pin8 (żółty/niebieski)

3 - przeciwmgielne przyczepa 55A pin2 (żółty/czerwony)

4 - lewe pozycyjne przyczepa 58AL pin7 (szary/czarny)

5 - prawy kierunkowskaz przyczepa 49AR pin4 (niebieski/żółty)

6 - prawe pozycyjne przyczepa 58AR pin5 (żółty/czerwony)

7 - lewy kierunkowskaz przyczepa 49AL pin1 (niebieski/czerwony)

8 - zasilanie, bezpiecznik F103 (czerwony)

9 - prawy stop (czarny/niebieski)

10 - tylny prawy kierunkowskaz (niebieski/brązowy)

11 - tylne lewe pozycyjne (szary/fioletowy)

12 - tylny lewy kierunkowskaz (niebieski/zielony)

13 - interfejs AHM/LM, moduł świateł (niebieski/brązowy/żółty)

14 - tylne prawe pozycyjne (szary/biały)

15 - masa (brązowy)

Do przyczepki idą:

- piny 1-7 z modułu oraz

- zasilanie, bezpiecznik F59 na przyczepa pin9 (czerwony/niebieski)

- masa na przyczepa pin13 (brązowy)

Piny 9,10,14 modułu podłączamy do tylnej prawej lampy

Piny 11,12 podłączamy do tylnej lewej lampy

Pin 13 podłączamy do modułu świateł (LCM), czarne złącze 54pinowe, pin34

Teraz trochę teorii.

Moduł przyczepki włącza i wyłącza lampy przyczepki oraz je monitoruje, czy nie są przepalone.

Informację o włączeniu kierunkowskazów, pozycyjnych i stopu otrzymuje z tylnych lamp auta.

Moduł przyczepki połączony jest (pinem13) z modułem świateł. Przewodem tym odbywa się cyfrowa transmisja. Połączenie to służy do:

- włączania lampy przeciwmgielnej przyczepki

- włączania lampy wstecznego przyczepki

- przesyłania info o spalonych żarówkach przyczepki

Próba komunikacji pomiędzy modułem przyczepki a modułem świateł odbywa się przy każdym przekręceniu kluczyków. Jeśli moduł świateł choć raz zobaczy moduł przyczepki a potem połaczenie to przerwiemy (np. odłączymy moduł przyczepki) to w pamięci modułu świateł zostanie zapisany błąd.

Do przyczepki idą:

- piny 1-7 z modułu oraz

- zasilanie, bezpiecznik F59 na przyczepa pin9 (czerwony/niebieski)

- masa na przyczepa pin13 (brązowy)

od siebie dodam Ci opis kabli w wiazce haka jeśli chciałbyś to jednak robić normalnie pod kable odświetlenia. Jest to opis kolorów które sobie zapisałem u mnie sprawdzając miernikiem i schematem gniazda 20 pinowego. Mam ori westfalia, sam go zakładałem i sam podpinałem na sztywno pod światła, moduł wyrzuciłem z racji komplikacji podłączenia :)

1. Kierunek lewy – niebiesko czerwony

2. Przeciwmgłowe – zolto-czerwony

3. Masa – brązowy

4. Kierunek prawy – niebiesko zolty

5. Pozycyjne prawe – szaro-czerwony

6. Hamowanie – biało-czarny

7. Pozycja lewy + rejestracja – szaro-czarny

8. Cofanie – zólty niebieski

9. Zasialnie – gruby czerwony fiolet

Pozycje lewą, prawą i oświetlenie tablicy spiąłem razem te 3 kable ze sobą i podpiałem pod jedno światło pozycyjne :D takie uproszczenie sobie zrobiłem :)

Cofanie też raczej rzadko występuje przy przyczepie ale podpiąć warto, pozycja numer 9 nie jest obowiązkowa, chyba że potrzebujesz ciagnąć np. przyczepe kempingową i chcesz mieć działającą lodówkę podczas jazdy czy coś we wnętrzu pojazdu który ciągniesz.

Które kable do ktorych podpiąć znajdziesz sobie miernikiem. Prosta robota dość. W sumie tylko jeden kabel z lewej strony trzeba przeciągnąć od kierunku z tego co kojarze bo nie przechodzi wiązka lewej lampy na prawą stronę tylko leci z lewej. Całą reszte weźmiesz sobie z kabli z prawej lampy.

montaż haka jest banalny, trwa może godzinę mechanicznie i godzine elektrycznie i to tyle :) wszystko do siebie idealnie pasuje i wszystko jest gotowe. Mam nadzieje że kupiłeś z kompletem mocowań i śrub do tego przeznaczonych.

W razie czego pytaj, zakładałem to ze 2 miesiące temu wiec sporo pamietam. Dodam od siebie również że nie potrzebujesz zmieniać zderzaka, nawet tej tylnej blendy zderzaka. Podcięcie zderzaka to dosłownie 1cm, podcinając ori zderzak bez haka mniej widać niż ori zderzak przystosowany do haka.

tyle trzeba podciąć zderzak żeby hak się dobrze wpinał

http://i.imgur.com/KoCx3dW.jpg

http://i.imgur.com/W9TTGiu.jpg

http://i.imgur.com/DuykJVE.jpg

spód zderzaka i jak to wygląda wycięte

http://i.imgur.com/X0IBNVR.jpg

i tutaj mocowanie w bagazniku wzmocnień belki haka

http://i.imgur.com/hgaAgNK.jpg

szukam
Opublikowano
Witam, Dzieki za odpowiedzi, jeśli pominę moduł świateł to na desce nie będzie świecić żaden błąd spalonej żarówki ? tylko to by mnie wkurzało, jeśli tak to pewnie że nie bede ciągnął kabli do przodu bo to bezsens :) Tak kupiłem komplenty zestaw, z mocowaniami i śrubami :)
Opublikowano

ciagałem przyczepkę już i w sumie nic się nie działo. Auto sprawdza tylko żarówki w aucie, nawet jeśli w przyczepie bedzie spalona, a ta w aucie sprawna to chyba i tak błędu nie wyświetli.

Zobacz sobie tylko jakie masz gniazdo, pewnie niemieckie 13 pinowe, znajdz schemat na internecie który pin odpowiada za jaki rodzaj światła, jak pomieszasz to bedzie dyskoteka.

To ci się przyda

http://gigluch.pl/batpol/przyczepa/auto%20-%20gniazdko%2013-pin.jpg

potem tylko podpinasz przejściówke na polskie 7 czy tam 8 pinów i możesz zapinać przyczepę. Chyba że od razu sobie zmienisz gniazdo na nasze polskie to musisz od nowa pociągnać instalacje i wtedy kolory kabli które ci napisałem nie obowiązują :)

raczej na 99% westfalia używała stałych kolori kabli, gdyby coś to miernikiem zawsze możesz sprawdzić który pin jest z jakim kolorem kabla połączony.

szukam
Opublikowano
a czy montaż haka jest taki sam do touring 2002 lift jak ten co na fotkach u mnie jest inny zderzak i nie wiem czy nie trza by było więcej wycinać .
Opublikowano
Panowie ostatnie pytanie, ogarniete wszystko został mi jeden kabel ten który idzie z modułu swiateł z bagaznika do przodu, w schemacie pisze pin 34 a z przodu przy module kolor takie samego kabla jest bodajze pod pinem 43, i teraz pytanie do ktorego pina sie podlaczyc ? Do tego ze schematu na 100% czy do tego ktory ma taki sam kolor kabla ?
Opublikowano

to co ci wypisałem zostało skopiowane z innego forum wiec nie ja jestem autorem tego opisu :)

jednak postanowiłeś trudniejszą drogą iść :)

szukam
Opublikowano

Akurat miałem dzień wolny to zdecydowałem ze podłączam wszystko, został tylko ten jeden kabel.

Także jak ktoś montował taki hak i podłączał do modułu świateł niech potwierdzi czy to na pewno pin 34 czy do kabla o tym samym kolorze trzeba podłączyć.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Pomoże ktoś z tym kablem z modułu haka pin13 który ma iść do modułu świateł ? u mnie pin 34 to gruby kabel po podpięciu dalej nie ma przeciwmgielnego w gnieździe
Opublikowano

Do modułu świateł na pin 9 podłączasz przewód niebiesko brązowy w żółte paski (0,35mm2) - z oryginalnej instrukcji montażu haka.

Prześlij na pw swojego maila.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odswierze temat

Mam haka ory Westfalii bez modułu będzie działało bez niego auto jest po lifcie sedan proszę o pomoc

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Chciałbym odnowić temat tego nieszczesnego połączenia obu modułów. Pytanie dla tych którzy połączyli moduł haka do modułu świateł- czy pin nr 9 w wtyczce z modlulu świateł mieliście pusty czy jakiś przewód już tam był?