Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam , jestem tu nowy , mam problem z E 46 diesel automat , po wyłączeniu silnika rzuca nim przez moment tak że cała buda lata , poduszki silnika są nowe , pomocy , co to może być ? Marek

co myślicie na temat tego filmiku ? czy to działa ?

Edytowane przez markus22
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dopisz oznaczenie do tytułu, np. "320d", zależnie co masz.

Sprawdź koło pasowe, bo to tłumik drgań, nie ma pęknięć?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
koło pasowe jest nowe , niema pęknięć , wszystko zrobione w dobrym warsztacie 3 miesiące temu , jeśli np mam włączoną klime to trzęsie delikatnie i krótko czyli pod większym obciążeniem trzęsienie jest małe a bez obciązenia trzęsie mocniej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jakie koło montowałeś? Firma. Ludzie z zamiennikow polecaja corteco, ale też potrafi bić z tego co piszą. Moja M47N dziś dostaje nowe z ASO, stare popękane, ale jakiś dziwnych objawów nie czułem.
Opublikowano
mam zaprzyjażniony warsztat na który jeżdże już 20 lat i byłem przy wymianie koła , założyliśmy corteco to wszystko latało jak szalone , po zmianie na Febi wszystko było idealnie bez najmniejszych drgań , koło kupione w renomowanej hurtowni za 500 zł więc żadna podróbka z allegro to nie jest
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam taki sam silnik tez w automacie z 2003 roku i klapki mam usunięte od dawna. Nie będe ryzykował że wpadną do silnika. Nie zauważyłem żadnych minusów. Zamontowałem też klapkę gaszącą, żeby w razie awari turbiny i zapętlenia silnika była możliwość zgaszenia go. Automatu niestety nie da rady zadusić, żeby zgasł.

No to koło pasowe z ASO to ponad 1000zł po zniżkach. Podwoiłem wartość auta tą wymianą:)

Opublikowano

Bez klapek trochę będzie zamula z dolu,ale wolę tak niż wymiana silnika

Można jeszcze się zaopatrzyć w nowy kolektor z aso bądź regenerowany bo też już takie widzialem

Nie wiem czasem czy w pudełku febi nie jest i tak koło corteco

Ja kupiłem na allegro i koło jest ok ori corteco nie podróba

Opublikowano
dzięki , już jestem umówiony na usunięcie klapek a mógłbyś coś więcej napisać na temat tej klapy gaszącej ? jak to się je i gdzie to zrobić ? a nie masz takiego trzesienia przy gaszeniu ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta klapka powoduje że silnik łagodniej się gasi. Kolega trandolf z tego forum zaadoptował klapę gaszącą z nowszych diesli, wymyślił elektronikę, że przy gaszeniu klapka zamyka się.

Tu masz temat, poczytaj.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=203153&hilit=Klapa+gasząca

Jest tu gdzieś temat obszerniejszy. Poszukaj. Może w tym linku gdzieś jest przekierowanie.

Opublikowano
powiem tak , znalazłem powód trzesienia , zdjąłem dolot powietrza do egr i w momencie wyłączenia stacyjki zatkałem ręką dolot powietrza ,oczywiście potrzebna przy tym pomoc drugiej osoby , jeśli idealnie sie zatka w tym samym momencie powietrze i wyłączy stacyjke samochód gaśnie jak nowy , zore powtarzam zero wstrząsu i nic sie nie dzieje , problem w tym jak i gdzie zamontować klape gaszącą w taki sposób żeby podpiąć ją pod mój EGR , jakieś rady pomysły ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie na tym polega działanie klapy gaszącej, tylko ręke zastępujesz klapą. Twój EGR nie podejdzie. Musisz kupić zestaw egr i klapę z auta wyposażonego w te urządzonka i dodatkowo elektronika od tandolfa, aby w odpowiednim momencie klapa zamknęła się. Kodzt całej inwestycjo jeśli sam robisz koło 500 zł. Zależy za ile kupisz egr i klape.
Opublikowano
dzięki panowie filmik już widziałem i teraz rozumie jak to działa , ma ktoś może kontakt z tym Tandolfem ? pisałem do niego ale cisza