Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy wymieniłem elektronikę od pompy ABS/DSC na drugą o tym samym numerze, zakodowałem ją czystym plikiem MAN w NCS Expercie.

Kontrolki ABS zgasły, jednak pozostała mi kontrolka od trakcji oraz błąd:

97 steering angel adjustment necessary

Jak rozumiem, to należy wykonać kalibrację czujnika kąta skrętu. Pytanie jak to się robi? Wiem, że można DIS-em, jednak posiadam tylko INPA. Czy da się to zrobić bez DIS-a?

Dodam, że auto to e38 z 1999 r. wyposażone w DSC.

Opublikowano
Robiłem dokładnie według tej procedury, jednak nic to nie dało. Czy to jedyny sposób kalibracji?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w Inpie raczej tak, ja używam do tego ISTY, przy takiej operacji zaznaczam wymianę sterownika + kalibracja i chodzi, a jakie masz wartości położenia kierownicy w inpie, wskazania inpy są na "0", w momencie kiedy kierownica jest prosto?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeżeli jest na zero, to sama kalibracja nie załatwia sprawy, trzeba zawsze skasować ten błąd po takiej operacji, jak jest wszystko ok, powinno zgasnąć
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wejdź NCS-em i zobacz co on ma tam poustawiane?

ja bym zakodował jeszcze sam czujnik skrętu

Opublikowano
Sam czujnik skrętu? Czyli który moduł należy przekodować? Przepraszam za być może bardzo podstawowe pytania, jednak nigdy tego dotąd nie robiłem...
Opublikowano

Temat opanowany :)

Jedyne co zrobiłem, to odpaliłem u siebie w końcu DIS-a i nim udało mi się skalibrować czujnik kąta skrętu. Robiłem to na podstawie tego filmiku:

Po skalibrowaniu czujnika wyłączamy zapłon, następnie włączamy zapłon, odpalamy INPE i kasujemy błąd "97 steering angle adjustment necessary".