Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów i zwracam się z prośbą o sugestie.

Jakiś czas temu ładowanie w moim samochodzie spadło z dnia na dzień z prawidłowych 14,2v do <12v. Mieszkam w Niemczech i pojechalem do jedynego polecanego mi mechanika. Diagnoza - alternator do wymiany, bo tutaj sie nikt w regeneracje nie bawi. Nie wiele myslac, zgodzilem sie. Zaplacilem jak za zboże i kilka dni potem pojechalem sobie do Polski (ponad 1000km). Kontrolka akumulatora juz sie nie zapalala wiec bylem happy. Nastepnego dnia bedac juz na miejscu mialem problem zeby zapalic samochód (długo krecił i nie chcial zlapac) wiec sprawdzilem sobie ladowanie w obc nastepnie rowniez voltomierzem i k....a wahało sie między 12,8-13,4. Po powrocie do De udalem sie do magika, ktory stwierdzil ze nowy alternator jest wadliwy fabrycznie (bo jego zdaniem teraz same gowna robia).Wymienil na gwarancji. Dzisiaj jadac z pracy zauważyłem iż podświetlenie klimatronika pulsuje a jego czestotliwosc wzrasta wraz z dodaniem gazu. Mało tego, światła zewnętrzne oraz wszystkie przyciski te podswietlane w samochodzie takze mrugają, tylko zegary świecą jak należy. Sprawdzam ładowanie a tam skoki 14,4-15,8. Przy wysprzegleniu spada do 12,5 na sekunde. Wariowanie oświetlenia ma miejsce przy tym wysokim ładowaniu. Na postoju 14,4-14,9 i tez miga tylko delikatniej. Po zgaszeniu silnika wszystko swieci jak pan bog przykazal.

Rece mi opadaja i nie mam ochoty odwiedzac wiecej arcydrogich szpecy w DE. Sam potrafie wiele zdzialac przy autku,ale teraz nie wiem gdzie łapy wsadzić.

Będę wdzieczny za podpowiedzi. Z gory dzieki i pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Regeneruj swój fabryczny w kraju lub kup denso, jakiej firmy miałeś założone?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Sprawdź ładowanie bezpośrednio na alternatorze i porównaj z tym na akumulatorze.Bo trafić 3 wadliwe alternatory to trzeba mieć "szczęście".

Sprawdź też akumulator .

Opublikowano

Ten nowy alternator to Valeo, oryginalny byl Bosch (14v) i mam go dalej w bagazniku. Z akumulatorem nigdy nie mialem problemu. Po przestanej nocy trzyma 12,7v.

Dziwne jest to ze ladowanie jest zbyt duze a nie zbyt male. W czasie jazdy ciezko zejsc ponizej 15v. Kiedy obciaze samochod na maxa tzn powlaczam wszystko to ladowanie sie nie zmienia.

Ide zaraz pogrzebac troszke pod maska i dam znac. Dzieki za podpowiedzi.

Opublikowano
Nie wierze w to co własnie ukazalo sie moim oczom. Sciagam sobie osłony, puszke filtra itd. Moim oczom ukazuje sie alternator, piękny błyszczący ale co to, przygladam się bliżej a tu tylne mocowanie alternatora tzn otwor na śrube jest nacięty prostopadle kątówką! Chwytam śrube w palce a oczko się rozpada! Teraz mam altka na 2 śrubach! Jutro tam jade i tego "mechanika" zatłukę! Napięcia nie zmierzylem bo mi sie voltomierz zepsuł, co za dzien...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Problem rozwiazany.

Kolejny alternator Sraleo byl do kitu. Kupiłem używke ori Bosch, podmieniłem pod domem i laluna :8) .

Dzieki za pomoc :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jednak, czyli musisz puścić totka :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Spotkalem sie juz opinia, ze produkty Valeo maja duzo zwrotow, ale zeby az tak :duh: ? Przeciez z tego co mi wiadomo to ori obok Boscha wkladali wlasnie Valeo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakość wszystkich zamienników leci ostro ostatnio, jeżeli chodzi o altki to denso trzyma fason, ale też pewnie niedługo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Taki 'zamiennik' kosztuje tutaj ponad 200€21312-18a38ecb44fac416e40336e2180282c4..jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W pl nowe altki też podobne pieniądze kosztują, więc mnie to nie szokuje :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL