Skocz do zawartości

N42B20 2781 CDKPH - Nockenwellengeber Einlass

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejne pytanie z serii nie znam się a chce wiedzieć.

Więc tak po skasowaniu błędów wraca błąd: 2781 CDKPH - Nockenwellengeber Einlass(rozrządu ssania czujnik) i 27C3 CDKTOENS - Signal Oelniveausensor (tym się akurat nie przejmuję jest to czujnik poziomu oleju (on odpowiada tylko za informowanie że jest mało oleju ? (odziwo kontrolka mi się nie świeci)

Co ten błąd może oznaczać ? (oczywiście poza tym oczywistym że walnięty jest Czujnik wałka rozrządu )

W pracy silnika nie widzę za bardzo żadnej różnicy co uszkodzony czujnik może powodować ? Nieprawidłowa praca zespołu regulacyjnych wałków rozrządu (VANOS) ? I np przez to że czujnik umiera jakiś rechot może się pojawiać ? Czy po prostu jak czujnik padnie to auto nie odpali i koniec i to że komp pokazuję błąd to nic ? Może to właśnie wskazuje że czujnik wychwytuje nieprawidłowości i np mam przestawiony rozrząd lub uszkodzone koło Vanosa (ssące albo wydechowe) ?

Nie wiem jak to zinterpretować i nie bardzo wiem jak działa ten czujnik i ciekaw jestem co poza oczywistym może oznaczać ten błąd. Proszę o wyjaśnienie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba spojrzeć na pracę vanosów, np w inpa i wtedy to zinterpretować odpowiednio, możesz zamienić ten czujnik z wydechowym (są takie same) i zobaczyć czy błąd "przejdzie" na drugą stronę.

edit: drugi błąd dotyczy oczywiście słynnego czujnika poziomu oleju, który znajduje się w misce olejowej (możliwe, że masz wyłączone sprawdzanie i dlatego nie masz kontrolki). Większość zamienników nie działa, ja sprawdziłem na własnej skórze firmy hella i działa bez problemu od stycznia tego roku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
W inpa nie ma testu pracy vanosow dla n42. Co do czujnika to zamień go miejscami z wydechowym i wyczyść błędy w kompie i sprawdź czy błąd pojawi się na wydechu. Jak tak to walniety czujnik. Jak nie to generalnie dużo innych tematów ;) źle ustawiony rozrząd, padniety vanos, problem z valvetroniciem, ciśnienie oleju, elektrozawory...
Opublikowano
Czyli w skrócie masakra ... Nic czujniki zamienione jakieś kilka dni śmigam sobie jutro z czytam błędy i zobaczymy czy pojawił się błąd ... Zwróciłem uwagę że po zamianie czujników po odpaleniu auta jak zgasną kontrolki zaraz pojawia się żółta kontrolka oleju i świeci się chwilę potem znika (auto jeździ normalnie i jest olej) Za to już od jakiegoś czasu pokazuje błąd czujnika poziomu oleju więc to raczej przez to ta kontrolka się świeci ? (dodam że przed zamianą czujników kontrolka się nie zapalała)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak to czujnik poziomu oleju, zamiennik hella sprawdza się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Po zamianie błąd pojawił się jeszcze raz czyli pozostaje szukanie ... Pewnie Vanos pada bo rechot jest przy odpalaniu (ale to nie zawsze) To odrazu rozrząd się zrobi i koła Vanosów wymieni i mam nadzieje że pomoże albo pośmigam tak jakiś czas i swap na 2,5 ...