Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj zamówiłem nową pompę wody, mam nadzieje że to rozwiąże problem. Jak wygląda sprawa z jej wymianą ? Będą potrzebne jakieś specjalne narzędzia ? Na co zwrócić uwagę ?

No i temat odpowietrzania; czytałem już tyle możliwych scenariuszy jak to robić, że sam się już pogubiłem. Nie próbowałem sposobu z wlewaniem wody prosto do tego górnego węża (coś takiego usłyszałem). Ktoś się orientuje o co mogło chodzić ?

Opublikowano

"na zimnym silniku odkręć korek i odpowietrzniki i pomalutku zalej układ aż do samej góry korka

silnik zgaszony ogrzewanie na MAXA ale zapłon włączony

lejesz aż z odpowietrzników leci płyn bez powietrza a następnie zakręcasz je i wężykiem odsysasz płyn ze zbiorniczka aż do kreski

zakręcasz korek i cieszysz się jadą"

W ten sposób robiłem. Później jak zaczęła się grzać na wolnych obrotach to powoli odkręcałem ten odpowietrznik na wężu i leciała z niego para na przemian z wodą. Odkręcałem też odpowietrznik na zbiorniku i z niego leciało to samo.

Wczoraj miałem znowu inny objaw, termostat (jest nowy) chyba się zaciął bo temp. pokazywało na czerwonym a dolny wąż był zimny i w środku też mi dmuchało zimnym.

Opublikowano
Z kratek leci gorące powietrze jak odpowietrzysz płynu ubywa? Przelew jest ? Można odkręcić odpowietrznik na pracującym silniku pod warunkiem że jest w układzie ciśnienie. Inaczej zapowoetrzysz układ. Możesz też wlać płyn (ja tak dwa Razy robilem jak nie mogłem pozbyć się powietrza.) przykłada usta do zbiorniczka zaczynasz dmuchać i w tym czasie puszczasz odpowietrznik. Jak brakuje tchu zakrecasz odpowietrznik. Śmieszna ale skuteczna metoda. Nie mam wogole problemów z odpowoetrzeniem ale jednak zdarzyło się jakieś powietrze w układzie którego nie mogłem inaczej wyeliminować. Pierwsza metoda jest ok ja taka stosuje. Możesz spróbować to co pisałem wyżej.
Opublikowano

Odpowietrzałem zgodnie z instrukcją i muszę powiedzieć, że w pewnym sensie podziałało ale niestety to chyba nie była przyczyna.

Odpalony silnik, włączony test 7 temp 92 stopnie na wolnych obrotach, po dodaniu gazu visco się załącza (dźwięk jakby starotwał F-16 :)) i temp. nawet zaczęła spadać do 90 stopni. Trzymam ją przez kilka minut przy 4 tys obrotów i elegancko temp nie rośnie. Uradowany, że auto odzyskane udałem się na przejażdżkę, test 7 uruchomiony, im szybciej jechałem tym szybciej temp spadała (nawet do 88 stopni). Dojeżdżam do krzyżówki, stoję z temp 92, energicznie ruszam... 1,2,3, 100km/h i nagle temp na wyświetlaczu rośnie do 125 stopni, wskazówka na czerwonym. Podniosłem maskę a węże twarde jak kamień. Poczekałem aż ostygnie, płynu w zbiorniczku brak a z odpowietrzników para z wodą i to pod naprawdę dużym ciśnieniem.

Chyba umarła :/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
naprawa tego silnika nie powinna być droga, części jest sporo i są dostępne, jak lubisz to auto i chcesz nim jeździć, to naprawić
Opublikowano

Wisko raczej dalej działało, chłodnica była cała bardzo gorąca a w układzie już mam pomieszany płyn z wodą deminer. bo tyle już tego wlałem, że szkoda mi było kasy na kolejny płyn.

Odnośnie naprawy to jeszcze do niedawna bym się nie zastanawiał i robił ale zbieramy z dziewczyną na wesele i wkładanie kolejnych kwot w samochód nie jest pożądane :) Mam jeszcze egzemplarz francuskiej myśli technicznej więc jest czym jeździć :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak się pokazuje b.wysokie ciśnienie (125 stopni) normalny przepływ wody ustaje, pompa kręci ale nie przetacza już wody tak jak powinna, napisz czy sprawdzałeś-wymieniałeś tą pompę wody?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to wyjmij starą na razie i sprawdź po wyjęciu, czy ten rotor odpowiedzialny za przetaczanie wody nie obraca się w stosunku do wałka pompy na którym jest osadzony, jak się obraca, to jesteś szczęściarzem, jak się nie obraca i trzyma sztywno, to możesz oddać nową pompę, jak jest taka możliwość