Skocz do zawartości

[e39] 530D Zamiana klimatyzacji manualnej na klimatronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuję kupić 530D. Niestety egzemplarz, który mi się podoba ma manualną klimatyzację.

Jakie będę potrzebował części do zmiany na klimatronik i jaki orientacyjnie będzie koszt takiej modyfikacji?

PS: Proszę nie pisać "Kup se e39 z klimatronikiem".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W skrócie - kupa roboty, rozgrzebywania deski, tylko po to żeby zamiast pokrętłem klapki powietrza przestawiać przyciskiem. Podstawowe pytanie czy jest sens. Jak sam sobie hobbystycznie chcesz ogarnąć dla sportu to może i tak, bo jak ktoś będzie miał Ci to zrobić to kupa siana, a do tego duża szansa że coś nie zadziała, wtedy dodatkowa robota.
Opublikowano
W skrócie - kupa roboty, rozgrzebywania deski, tylko po to żeby zamiast pokrętłem klapki powietrza przestawiać przyciskiem. Podstawowe pytanie czy jest sens. Jak sam sobie hobbystycznie chcesz ogarnąć dla sportu to może i tak, bo jak ktoś będzie miał Ci to zrobić to kupa siana, a do tego duża szansa że coś nie zadziała, wtedy dodatkowa robota.

Ale wykonalne jest?

"Kupa siana" czyli ile? 1000zł, 2000zł czy więcej?

Opublikowano
tylko po to żeby zamiast pokrętłem klapki powietrza przestawiać przyciskiem.

Jeżeli uważasz, że na tym przede wszystkim polega różnica między tymi klimatyzacjami, to przypominam, że k.auto utrzymuje przede wszystkim zadaną temp. niezależnie od warunków panujących wewn. i zewn. pojazdu. Teraz używane części do e39 nie kosztują wiele, więcej zachodu będzie z elektryką i rozbieraniem deski. Poza tym ja nie widziałem dotąd 530d z manualną klimą, więc takie auto w przyszłości będzie ciężko sprzedać.

Opublikowano
tylko po to żeby zamiast pokrętłem klapki powietrza przestawiać przyciskiem.

Jeżeli uważasz, że na tym przede wszystkim polega różnica między tymi klimatyzacjami, to przypominam, że k.auto utrzymuje przede wszystkim zadaną temp. niezależnie od warunków panujących wewn. i zewn. pojazdu. Teraz używane części do e39 nie kosztują wiele, więcej zachodu będzie z elektryką i rozbieraniem deski. Poza tym ja nie widziałem dotąd 530d z manualną klimą, więc takie auto w przyszłości będzie ciężko sprzedać.

Myślałem o zakupie tego egzemplarza https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-530-193-km-m-pakiet-alkantara-gwarancja-ID6yXDRw.html

imola red + m-pakiet :mrgreen: marzenie, tylko trochę bida z wyposażeniem.

Opublikowano
Jeżeli ty jesteś dopiero na etapie zakupu, to poczekaj trochę i kup takie jak ci pasuje. Ja myślałem, że te modyfikacje chcesz robić w aucie, które już posiadasz, te jest po prostu jako golas nie dla ciebie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyposażenie rzeczywiście ciekawe :D

Takiego wyposażenia nie spodziewałem się, ale sam zakupiłem Exclusive bez ksenonów i PDC... można? :mrgreen: Wszystko zależy czego się szuka, ja nie kupiłbym bez tempomatu, a wiem, że ledy zamiast H7, czy PDC jestem w stanie sobie samodzielnie ogarnąć... chociaż tempomat w poliftach pewnie też nie jest problemem.

Wysoki01, byłeś oglądać, czy snujesz marzenia na podstawie zdjęć? Bo e39 nie kupuje się kolorem, czy wyposarzeniem. W tym momencie kupuje się tylko i wyłącznie stanem faktycznym i udokumentowaną historią, a ta imola, mimo, że kolorek super efekciarski to podejrzana jest na maxa. Raz, że przebieg jak na dizla - żaden, to jeszcze miał przód kombinowany. Obadaj najpierw czy nadaje się do bezpiecznej jazdy, później myśl co z klimatronikiem.

Ksenony już ktoś dołożył, chyba, że nie ksenony, tylko spryski z przednim zderzakiem założone. No i nie ma bezwypadkowości zaznaczonej, a z doświadczeń poszukiwawczych wiem, że często "gwarancja" jest dla odwrócenia uwagi od stanu faktycznego.