Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Walcze z BMW e 60 a konkretnie z programowaniem kodulu CCC. W drzewku moduł tel/mulf oraz Vm sa podswietlone na czerwono i tak bulo od początku. W odtwarzaczu DVD siedziala plyca cd ktora usunąłem. Podczas programowania ista p (posiadam ICOMa) kaze te moduly zaznaczyc ze byly wymieniane po czym inf mnie ze nie moze pobrac do nich kodow aktywacyjnych wiec pomijam to. Nastepnie przedstawia swoj plan. Jak bym nie robil to i tak operacja konczy sie porazka. Dodatkowo wyswietla problem z MOST badz z Gateway. Dodam ze navi byla robiona niecaly rok temu widac po plombach, robiony byl update calego pojazdu i oprocz tego wszystko jest dobrze. Jeszczebjedno spostrzezenoe do po pierwszym programowaniu calego bmw modul radia wyswietla sie w ista d na niebiesko. Most sprawny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dla takiego podejścia jest potrzebny winkfp i prawidłowa sekwencja programowania CCC pod warunkiem sprawnego icom i adaptera most
Opublikowano
A nie prosciej i taniej bedzie wymienic kodul mulf i ponowne programowanie bo ja tego nie ogarne wiec komus to trzeba bedzie zlecic i zaplacic?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak wyswietla się na niebiesko to pewnie programowanie zostało przerwane ,

aby zaprogramować poprawnie cały pierścień most musi być sprawny , każdy moduł w pierścieniu światłowodowym musi być ok ,

jak jest nie sprawny to trzeba go pominąć , zrobić obejście i połączyć światłowód złączką , mulf często pada i czasami pracuje poprawnie a

po kilku minutach przerywa połączenie , więc czasami warto zrobić obejście ,

jak podłączsz icom do most to obie lampki musza byc na zielono w adpterze most ICOM B

znajdz poprawną sekwencje programowania CCC

(bramka GW jest na porcie 6801)

reszta pozostałe moduły jest na porcie 6802)

użyć easyconnect do połączenia i blokady icom (porty sie ręcznie zmienia w ediabas.ini )

dla bramki GW

port 6801 Interface =REMOTE:DiagBus

lub Interface =REMOTE:OBD_ab625

oba to to samo ja używam pierwszej opcji ale druga też dobrze działa i wiekszość ją wybiera

dla sterowników most opcje ediabas.ini

i najważniejsze to poprawna aktualizacja winkfpt z sp-daten ja tylko robie przez import plików i na końcu przekopiowuje gdaten dla pewności

port 6802 Interface =REMOTE:MOST_ASYNC

jak zaczniesz programować sterowniki most to nie wyłączaj winkfpt tylko po kolei bez wyłączania z odpowiednią kolejnością

Opublikowano
Sprobuje tak dzisiaj zrobic. A ista p sobie nie poradzi? A jak to zrobie oryginalem i na licencji to tez nie pojdzie?
Opublikowano
Chyba bie jest dobrze bo robilem mostki i caly czas swieci mi sie tylko dioda system nq gliwicy a ista caly czas widzi uszkodzona petle swiatlowodu.nie pytajcie o win kfp bo nie robilem tym nigdy.
Opublikowano
Robilem na tych 2 modulach z tylu mulf i chyba ten drugi to antena potem zrobilem test ista d i valy czas podczas testu robi mi most resetn30 sekund i swieci sie jedna lampka na glowicy. Jak odepnenswiatlo z radia to w przewodach ginie sygnal a w radiu swieci.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz podepnięty most ICOM B przy dianostyce ISTA D to pokaże błąd światłowodu ,

do diagnostyki ista d odepnij interfejs most z ringu i włóż zaslepkę od gniazda most dopiero rób diagnostykę ista d

Czasami tyrzeba odpiąć i od nowa wpiąć most interfejs aby było połączenie pełne most ,

nie rozpinaj światłowodu na włączony zapłonie .