Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, jak to jest z tym rozrządem, czy trzeba go wymieniać kontrolować? Chodzi o silnik M57N2? Znalazłem na forum przypadki że rozrząd pękł w tym silniku, mechanik mi mówił że co 150kkm powinno się go wymienić.
Opublikowano
Jeśli zrobisz tak jak Ci powiedział mechanik to zminimalizujesz ryzyko do naprawdę niskich wartości. Słyszałem tylko o jednym przypadku gdzie łańcuch w M57N2 zerwał się przed osiągnięciem 150 tkm.
peace & love
Opublikowano
Dzięki za opdowiedź. W aucie mam 290kkm, i teraz pytanie czy w ciemno wymieniać rozrząd czy, może lepiej jak ktoś sprawdzi stan?
Opublikowano
Jak ktoś już na tyle rozbebeszy auto z przebiegiem blisko 300 tkm żeby zobaczyć jak się ma rozrząd, to nie pozostanie mu nic innego jak tylko go wymienić.
peace & love
Opublikowano
Nie słyszałem, żeby ktoś to potrafił w M57N*. W N57 podobno coś tam można sprawdzić przez wlew oleju, ale one mają rozrząd po stronie grodzi.
peace & love
Opublikowano

Ja ściągalem cala pokrywe zaworow. Troche jest przy tym zabawy bo trzeba rozłożyć, filtry kabinowe, oslony plastikowe, kolektor ssacy, wtryskiwacze trzeba wyciagnac najlepiej mlotkiem bezwladnosciowym, pierdylion śrubek i mamy lancuszek na wierzchu ;D

43dfcabfec804431med.jpg

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Tak, to sporo roboty. Niestety nadal nie dowiemy się w jakim stanie jest dolny łańcuch, który ulega awariom częściej.
peace & love
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

co tu na oko można określić?

Jeden koleś kiedyś opisywał na którymś forum , że stan rozciągnięcia łańcucha da się określić przez sprawdzenie jak daleko wysunięty jest napinacz.

Niestety nie mogę tego teraz znaleźć .

\

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Na oko pewnie można określić stan napinaczy (uszkodzenia, wytarcia), stan łańcucha (czy ogniwa są ruchome i jak bardzo) oraz ile zostało jeszcze naciągu.
peace & love
Opublikowano
Nic na oko,jeśli ogniwa mają luz między sobą to znaczy ze łańcuch rozciągnięty,pracuje z łańcuchami w przekładniach przemysłowych więc coś na ten temat wiem .
Opublikowano
Przecież o tym mowa jest tutaj. "Na oko" to taka przenośnia. Nikt przecież nie będzie poddawał badaniom takiego łańcucha w zderzaczu hadronów. Rozciąga się go w palcami patrząc na niego, czyli - "na oko".
peace & love