Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mój problem wygląda następująco: od czasu do czasu turbina nie chce wstawać.

Przykład: zrobiłem 400km, wszystko w najlepszym porządku, zgasilem silnik na ok. 5 minut, odpalam, turbo już nie wstaje. Zgasilem, pokręciłem kluczykiem kilka razy w stacyjce (zajęło to ok. 15 sekund), odpaliłem, turbo działa poprawnie.

I tak za każdym razem. Nie dzieje się to zależnie od temperatury silnika, przejechanego dystansu itd. Został wymieniony czujnik ciśnienia doładowania, wyczyszczone filtry w sterowaniu turbo, sztanga zmiennej geometrii pracuje wzorowo.

Obstawiam jakiś błąd komputera. Tylko jak się go pozbyć?

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba podpiąć pod komputer, błędy i test podczas jazdy wyjaśni dlaczego jest problem. Sprawdź stan wężyków podciśnienia (wszystkich) a jak są fabryczne to wymień na silikonowe, możesz mieć w nich nieszczelność. Możesz zamienić przetwornik ciśnienia sterujący turbiną z tym od egr (są takie same) i ewentualnie odpiąć podciśnienie od zaworu egr i zaślepić przewód śrubką (w ten sposób wykluczysz zawór, który oczywiście trzeba wyczyścić i sprawdzić czy nie zacina się).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Podciśnienia na zaworach sterujących turbem i egr sprawdziliśmy zegarem i są prawidłowe.

EGR jest odłączony i zaślepiony już od jakiegoś czasu.

Błąd przed wymianą czujnika ciśnienia doładowania wskazywał na właśnie ten czujnik: błąd 101 boost Control.

Czy zawór się zacina, tego nie wiem, ale gdyby się zacinał chyba mógłby to robić też podczas jazdy, a tego nie zauważyłem.