Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Skończyło się na ingerencji fizycznej, czas pracy około 4 godz. Rdza z "wianuszka" ABS zrobiła owal, z jednej strony na 1/3 obwodu rdza miała prawie 3mm grubości. I jeszcze jedna podpowiedź: jeżeli zacznie Wam wariować parktronik przód to oznacza, że w najbliższym czasie będą problemy z czujnikiem ABS prawy tył :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak z ciekawości, bo nie wiem, co mają wspólnego czujniki parkowania z ABS?
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Stwierdziłem to z obserwacji; Przed powstaniem awarii czujnika ABS w prawem kole od jakiegoś czasu narastająco zaczął wariować parktronik przód. Objawiało to się ilością dźwięków po ruszeniu, nie było przeszkody a parktronik dawał sygnały z dnia na dzień coraz więcej. Z chwilą pojawienia się choinki ikonek ABS-u, zwariował całkowicie i trzeba było wyłączyć go przełącznikiem. Po zmianie wianka ABS na półosi parktronik zaczął normalnie funkcjonować, zbieg okoliczności czy jednak ma coś wspólnego z czujnikiem ABS-u. Ale są to tylko moje spostrzeżenia.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam! Mam taki problem nie działa predkosciomierz i wyświetla żółta kontrolka od ciśnienia opon błędy to

005e30 błąd w ista dsc czujnik prędkości obrotowej koła tylnego lewego zasilanie. Więc wymieniłem kupiłem firma krzak po wymianie zgasł błąd przejechałem kawałek i znowu się zapaliło potem przy każdorazowym włączeniu samochodu i po przejechaniu kilku metrów już cały czas się załącza co odpalenie i kilka metro błąd ten sam po wymontowaniu jakby był lekko wytarty z resztą stary też jak potem patrzyłem też był jakby lekko wytarty. Przy zakładaniu nowego nie widziałem nic podejrzanego na koronce absu na tyle ile było ja widać. Co może być przyczyną?

Opublikowano
Tego nie widać. Podnieś koło ,wykręć czujnik i w to miejsce włóż delikatnie śrubokręt, następnie pokręć kołem. Jeżeli śrubokręt zacznie podnosić się i opadać to znaczy, że zaczyna korodować pół oś pod wianuszkiem ABS-u. Wymiana wianuszka to robota na 2-4 godziny ale pod warunkiem że pół oś wyjdzie gładko z piasty