Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj wystąpił problem ze zbyt wysoką temperaturą silnika mianowicie osiągnęła czerwone pole wentylator raczej się nie włączył. Dziś zgłębiałem temat i tak:

-czujnik temperatury ma rezystancję 332ohm przy nagrzanym silniku, jego zwarcie czyli zrobienie 0ohm lub odpięcie na włączonym silniku nie powoduje uruchomienie wentylatora

-na tej kostce zasilającej wentylator gdzie są trzy przewody dwa grube i jeden cienki na grubych jest na wyłączonym zapłonie 12V, podanie bezpośrednio napięcia na piny do których podłączone są w kostce grube kable nie powoduje załączenia wentylatora

-uruchomienie klimatyzacji nie powoduje załączenia wentylatora a chyba powinien wtedy pracować

- bezpiecznik 50A ok

- wentylator da się obrócić lekko palcem więc się nie zaciął

- klima pracuje prawidłowo

Czy można coś jeszcze sprawdzić czy został tylko sterownik ten przy wentylatorze? Czy panel klimatyzacji ma jakieś połączenie z układem wentylatora (bo wymieniałem ostatnio z takiego z AUC na taki bez AUC)?

Pozdrawiam.

Opublikowano

cienki kabel to sterowanie wentylatorem, jak na niego podasz jakieś napięcie (niestety nie wiem jakie) to wtedy jest szansa że go załączysz.

masz też tam wisko czy tylko elektryczny ?

podczas włączenia klimy powinien bezwzględnie wystartować wentylator, inaczej na postoju spadnie sporo wydajność klimatyzacji, w skrajnym przypadku rozsadzi układ w jakimś miejscu bo wzrośnie ciśnienie.

to że wentylator się obraca nie znaczy że się silnik nie spalił.

Czesto się uszkadza moduł wentylatora, ta czarna puszka do której ci wchodzą te grube kable i ten cienki. Uwala się elektronika.

szukam
Opublikowano
Tylko elektryczny. Gdzieś czytałem że chyba 6V trzeba podać. Ten moduł wentylatora raczej osobno nie do kupienia tylko razem z wentylatorem.
Opublikowano

raczej tak, nowy cie pewnie zabije ceną wiec zostaje używka. Jesli by ci działał na krótko to możesz go podpiąc pod zapłon jakoś żeby ci zawsze startował w lato dopóki nie wymienisz, żebyś mógł jeździć bez zagotowanego silnika.

Jesli padł tak że nie uda ci się go uruchomić to nie jeździj bo głowica r6 nie lubi przegrzania, wykrzywi się w momencie i bedziesz się bujał z uszczelką pod głowicą.

szukam
Opublikowano
Wydaje mi się ze jeżdzę tak od roku bo jakoś nie kojarzę żeby kiedykolwiek wentylator się załączył, temperatura zawsze była ok.
Opublikowano

To teraz zobacz w jakim czasie szybkim wskakuje na czerwone i pomyśl czemu tak wcześniej nie robił mimo twojej teorii że jest zepsuty już rok.

Kilka minut jazdy bez wentylatora i już masz za duża temperature płynu. Nawet w zimę

szukam
Opublikowano

No właśnie temperatura jest ok ale wentylator nie pracuje i nie załącza się przy włączonej klimatyzacji.

edit/

przeprowadziłem szybki test bo pada zgodnie z http://autoklimatyzacja.blogspot.com/2014/07/jak-sprawdzic-wentylator-chodnicy-bme.html podłączyłem wentylator ze zmienioną polaryzacją i ruszył

W INPA mozna sprawdzić wentylator tylko nie widze nic opisanego jako "electric fan", powinno być w "motor->activated?

Opublikowano

Wygląda na padnięty sterownik. W twoim chyba jest zintegrowany z silnikiem wentylatora.

Na wszelki wypadek poszarp przewodami od silnika.

Napięcie sterowania można mierzyć ale podając tam 12V nie zasterujesz bo musi być modulowane.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Sterownik jest przykrecony do ubudowy wentylatora. Zeby wyjac wentylator trzeba odkrecic u gory dwie srubki a na dole jest tylko wsuniety czy tez sa jakies srubki? Moze uda mi sie bez wyciagania wpiac w kable za sterownikiem i podlacze go do kostki to powinien ruszyc chyba na 100%.
Opublikowano
Sterownik jest przykrecony do ubudowy wentylatora. Zeby wyjac wentylator trzeba odkrecic u gory dwie srubki a na dole jest tylko wsuniety czy tez sa jakies srubki? Moze uda mi sie bez wyciagania wpiac w kable za sterownikiem i podlacze go do kostki to powinien ruszyc chyba na 100%
Opublikowano

Temat rozwiązany uszkodzony był sterownik wentylatora został wymieniony i wszystko działa.

Można zamknąć.