Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jest to mój pierwszy post więc proszę o poprawki jak coś jest nie tak. Mam problem z autkiem i trzesacym się silnikiem. Spory czas po zakupie auta zaczął trzasc na postoju. Jest to bardzo odczuwalne w środku. Po jakimś czasie silnik się zatarl (panewka 6 tłoka) po wymianie silnika wszystko było idealnie aż do dzisiaj. Znowu te same wibracje które występują w losowych dniach po nagrzaniu samochodu. Nagrałem jak reaguje silnik. Po podpieciu inpy nie wykazuje żadnych błędów.

Jak wymieniłem silnik dałem wtryski do sprawdzenia i koleś stwierdził że 3 i 4 lekko przelewa ale mam jeździć póki mi nie zacznie gasną na ciepłym silniku. Dołączam link do pracy silnika:

P.s. chciałem dodać że takie same objawy mam jak wejdę w inpe i korekcję wtryskow.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokaż korekcje na rozgrzanym silniku i zrób test przelewowy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Korekcje wrzucę jakoś w tygodniu, musze na nowo INPE ogarnąć. Z tego co pamiętam 2 czy 3 wtryski miały duża korekcję w okolicach 5, ale ogarnę to w tym tygodniu dokładnie. A co do testu przelewu to podpowiecie jakiej średnicy węzyki kupić? :D :D co by nie rozbierać kilka razy :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Korekcja 5 i pytasz dlaczego trzęsie? :shock: w r4 od okolicy 2 już czuć niewłaściwą pracę silnika, fakt w r6 od ok 3, ale 5 :wink:

Wężyk 3mm będzie ok, nie mierzyłem, bo mam go odkąd pamiętam, ale na pewno będzie dobry.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz :) No gdzieś kiedyś czytałem ze do 6 niby jest ok... ale dziwi mnie po prostu fakt że:

nie dzieje się to zawsze...

zimą ani razu nie było tego efektu

latem jak się rozgrzeje i trzęsie to efekt ten będzie póki autko nie ostygnie. Ale koniec spamu. Odezwę się po teście oraz foci z inpy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok jest jak jest do 0,5 :wink: powyżej 1 już warto myśleć o czyszczeniu, np lm diesel spulung. Od 2 jest już wyczuwalna gorsza praca silnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jak widać 4 sztuki wyszły równo po okolo 25ml a pierwszy miał 30ml a 3 35ml(liczac od lewej)

http://s2.ifotos.pl/img/201707181_qpwsere.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokaż te korekcje na rozgrzanym, bo tu przelewy nie są złe, choć nr 3 jest już powoli na granicy dopuszczalności jeżeli chodzi o różnicę między pozostałymi. Dla Twoich objawów trzeba ocenić korekcje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Będę w domu to ogarnę inpe ale dzisiaj nie sprawdzę, ale z góry powiem że jak tylko kliknę na lapku by pokazał korekcję to od razu telepie silnikiem.
Opublikowano

zgadza sie, telepie silnikiem jak sprawdzam obroty na kazdym cylindrze :) i w ten sam sposob mi potrafi telepac silnikiem w trasie.. i raczej to nie jest normalne :)

2f6d96b938b43e02gen.jpg

tu jest korekcja wtrysków, nie wiem czemu pamiętam że podczas ostatniej diagnozy miałem na jednym 5... ale nie ważne. porobiłem zdjęcia praktycznie każdej stronki tych testów, jak by coś to mogę wstawić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może na zimnym było 5? Teraz był rozgrzany? Na 4 cylindrze odstaje od reszty, podejrzyj podczas jazdy co się z nim dzieje, może uda Ci się złapać moment telepania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

spoglądałem na korekcje praktycznie od 40 stopni auta aż to pełnego nagrzania. 1.08 jadę w dłuższa trasę i wezmę laptopa ze sobą i jak tylko będzie trzasło to sprawdzę szybko co jest grane.

Zastanawia mnie jeden fakt... aż taka rozbieżność ?

761a949d596f5e42gen.jpg

Jeśli chodzi o telepanie, to jest to tylko i wyłącznie w sytuacji gdy silnik ma 750 obrotów. Przy delikatnym dodawaniu gazu znika przy około 900 obrotach i jak puszcze gaz to znowu się pojawia. Tak jak wyżej wspomniałem- identycznie telepie jak przy teście obrotów pojedynczych cylindrów w INPIE. Ogółem do pracy silnika dochodzi problem "żabkowania" przy przyspieszaniu i to nie zawsze :) ale to może będzie osobny temat.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Szukam pomocy, bo mam problem z moją e46 330cd 204km, bardzo trzęsie mi budą na postoju przy rozgrzanym silniku, najbardziej po ostrzejszej jeździe.

Na początku sprawdziłem korekty wtryskiwaczy Inpą na rozgrzanym i podczas jazdy. Wyszło jak poniżej:

https://zapodaj.net/7b81e18e764d9.png.html

Wymieniłem na początku wtryskiwacz na cyl.1. Jednak dalej trzęsło. Korekty jak niżej:

https://zapodaj.net/613ba7b384303.png.html

Postanowiłem wymienić jeszcze wtryskiwacze na 5 i 6 cylindrze. Teraz wydaje mi się, ze trzęsie jeszcze mocniej, jakby zarzuca samochodem. Korekty po wymianie:

https://zapodaj.net/956c18cd5a7bd.png.html

Wtryskiwacze kupiłem używane z wydrukiem, wszystkie parametry w normie. Moc jest, nie kopci, jedynie dosyć mocno słychać wtryskiwacze przy przyspieszaniu, ale raczej tak było wcześniej też.

Innych błędów INPA nie pokazuje.

Dodam jeszcze, że jeżdżę na odłączonym EGR, bo wcześniej dosyć mocno kopcił, jak go wyłączyłem to w zasadzie nic.

Macie jakieś pomysły co tu dalej zrobić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamień wtryskiwacz 5 cylindra z 1, przepisz kody w odpowiednie miejsca i wtedy będzie widać co jest warty wtryskiwacz na 5 cylindrze. Jakbyś przeanalizował korekcje podczas jazdy to pewnie byłoby widać od razu, że coś jest nie tak z 5 cylindrem. Pokazuj na zimnym i rozgrzanym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprawdziłbym tez same cewki na wtryskiwaczach bo miałem tak samo

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zamień najlepszy wtrysk z najgorszym miejscami i zboacz czy korekta poszła z wtryskiem czy została na tym samym cylindrze. Wtedy bedziesz wiedział co jest nie tak

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zabrałem się w końcu za wymianę uszczelki pokrywy zaworów w M57. Pięć wtrysków wyszło bez problemu ale jeden siedzi i musze go wyciągnąć w inny sposób. Powiedzcie mi jeśli odkręcę górne cześć wtrysku , cewkę do której wpina się wtyczkę będę mógł go potem najzwyczajniej skręcić czy muszę się udać do warsztatu by go w jakis sposób ustawili ?

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Więc tak.

Dostałem odpowiedz na moje pytanie z serwisu Boscha gdzie regenerują wtryskiwacze. Po skręceniu cewki wtrysku można montować go w silniku. Jednak zalecają przetestowanie takiego wtryskiwacza .

Tyczy sie to wtryskiwaczy do 330d M57 184 KM . Nie wiem jak to będzie z innymi bo o to nie pytałem

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W cr 1 tak może być, ale już cr 2 (m47n/m57n) nie przejdzie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL