Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przeszukałam całe forum i przeczytałam mnóstwo podobnych wątków. Niestety nie pomogło to w diagnozie stanu mojego auta.

Zakupiłam na oponach, które od razu poszły na śmietnik, a sprzedawca zarzekał się, że powodem trzepania całym autem, kierownicą i wibrowaniem każdego fotela są właśnie te zdezelowane gumy (auto z De, więc oczywiście założył szroty, żeby tylko miał na czym stać). Cała reszta wydawała się ok, żadnych wycieków, zawieszenie nie dudniło, generalnie samochód ładny i zadbany....nastapiła wymiana tych opon i wyważenie-felgi po badaniu praktycznie jak nowe zaledwie dołożył do 3felg po 10,a jedna całkiem zdrowa. Szczęśliwa jadę dalej okazuje się, że od 80km/h w górę po prostu strach jechać, bo czuję się jak w shake'rze, dramat na drodze. Kolejny krok, zaufany warsztat-mechanik wykluczył awarię napędu, zawieszenie również określił jako nienajgorzej, luzu na kierownicy też nie wyczuł. Jedyne co do ustawienia zbieżność, ale powiedział, że sama zbieżność nie powinna dawać tak dramatycznych wstrząsów. Z polecenia pojechałam na trzepaki najpierw osobowy- tuleje przednich wahaczy do wymiany, z tyłu poduszki wszystkie 4, bo 3 zerwane i ogólnie kilka innych elementów, ale tył wypadł gorzej niż przód, jeśli chodzi o te różne części. Na trzepaku dla ciężarówek wyszło trzeszczenie jakiejś śruby przy lewym amorku, a ogólnie stan amortyzatorów bez zarzutu. Usterek układu kierowniczego nie stwierdził. I diagnosta też się nie podpisze, że zrobienie tego wszystkiego plus zbieżność wyeliminuje ten efekt trzepania.

W poniedziałek pojadę na geometrię i spróbuję zacząć od tego, bo przeraził mnie koszt tych poszczególnych części do zawieszenia w sumie 1500 zł plus ok.1000 robocizna (mechanik mówi, że musi zdjąć cały tylny most żeby dojść do wadliwych elementów i jak to powiedział zdjąć oba przednie "banany"). Jednak zarówno on jak i ja sama nie wierzymy, że to jest przyczyną i nie da mi gwarancji na poprawę, gdyż zdziwiło go, że wymiana opon nic nie dała, a te części do wymiany nie stukają i nie tłuką.

Pomóżcie Panowie pasjonaci BMW, czy macie jakieś dokładne teorie z własnego doświadczenia? Pozdrawiam

Opublikowano

A jak stan silnika, sprawdzałeś cewki, świece itd?

U mnie po zakupie miałem identyczny problem, mocno trzęsło budą po rozgrzaniu własnie w oklicach 70-100km/h. Zawieszenie wporządku, nowe opony, wyważanie nic nie pomogło.

Dopiero kiedy sprawdziłem na komputerze błędy, okazało się, że jeden cylinder nie palił. Po wymianie cewki, jak ręką odjął.

Opublikowano

Jeśli chodzi o silnik to nikt go jak dotąd o usterki nie podejrzewał i nie był podłączony pod komputer. Dziękuję, to rzuca zupełnie inne światło na problem, w poniedziałek go podłącze.

No właśnie tego się obawiam, że wymienię teraz te części w całym zawieszeniu i nikt nie daje gwarancji, że to jest powodem, bo przy jeździe nie jest nic wyczuwalne.....

Opublikowano

U mnie było tak, że po włączeniu silnik normalnie pracował, lecz gdy przejechałem około 2-3km, kiedy silnik nabrał juz temperatury, nagle zaczęły się wibracje.

Czuć je było na kierownicy, drążku zmiany biegów, całej podłodze, dosłownie autem rzucało, strach było mocniej przyśpieszać. Z kolei na postoju, miało się wrażenie jakby auto rytmicznie podskakiwało.

Problem miałem na cylidnrze nr 3 i tam najbardziej było czuć wibracje. Później przemieniłem cewki z 2 na 3 i było o wiele lepiej, ale nadal występowały wibracje.

Po podpięciu do INPY wszystko wyszło, który cylinder nie palił. Wymieniłem wszystkie świece, fajki bo byłu juz zmurszałe i tą jedną cewkę. Od 10tyś km zero problemów.

Opublikowano
Jeśli są luzy to te tuleje dawno zakończyły żywot. Po co robić geometrie na zerwanych tulejach? Ten co to robił nie powinien wykonywać takiej usługi mając luzy w zawieszeniu.
Opublikowano
Niby bez sensu geometria, chodzi tylko o to, żeby znaleźć przyczynę, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że od zawieszenia taki efekt, bo go nie słychać. Zaraz jadę nim na komputer i dam znać co wyszło.
Opublikowano
No tak ale co da ustawianie geometrii na luzach w zawieszeniu, jeśli przejedziesz 10m i na tych luzach wszystko się przesunie i już masz inaczej :D No ale ja obstawiam, że to może być jeszcze krzywa felga, przeniesienie napędu czyli łącznik wału oraz podpora wału jeśli wykluczysz silnik i opony.
Opublikowano
Jak zawieszenie wali to już od kilkudziesięciu tys powinno być wymienione. Zrób to przecież i tak masz luzy, ale jak masz zamiar czekać aż z luzów zrobi się głośno w aucie i elementy będziesz robić nie na czas jak trzeba to nie wróżę nic dobrego
Opublikowano

Właśnie chodzi o to, że zawieszenie nie wali. Po prostu po diagnostyce wykazali zużyte częściowo elementy, które pewnie za jakiś czas i tak zmienię,a nie wiem jak długo nie było robione, bo mam samochód w posiadaniu 5 dni.

Jeśli chodzi o cewki i świece zostały wczoraj wykluczone, nic im nie jest, nie są przyczyną.

Dogadałam się ze sprzedawcą ma zrobić tę usterkę, albo zwrot kasy za auto. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Opublikowano

Jeśli auto ma kilka, dni i to nie były opony to walcz o swoje i niech jeszcze odda kasę za nowe opony.

Źle to napisałem. W 1 zdaniu. Jeśli ma już tuleja luzy nadaje się na smietnik i juz auto nie prowadzi się jak powinno i możesz mieć takie zachowania auta. Czy to tuleja cy co innego rzeczywiście warto niech tym się zajmie sprzedający, który mówił że to opony

Opublikowano

To dla mnie najrozsądniej, bo obiecywał zmianę zachowania po zmianie opon.... więc jest to jakaś forma nnaciągania......na zasadzie ukrycia wad. Aż taka naiwna jednak nie jestem i wiem co muszę zrobić po zakupie na 100% zmienić płyny i filtry,ale nie walczyć z wiatrakiem. Oczywiście przekazałam już zdobytą wiedzę na temat ewentualnej przyczyny i teraz czekam do końca tygodnia na werdykt, albo naprawione auto albo kasa. Napiszę tutaj jak to się skończyło i jaką ostatecznie odnalazł przyczynę.

Dziękuję za udzielenie rad:)