Skocz do zawartości

[316]Szarpanie przy dodawaniu gazu, śmierdzi paliwem.

KaPPer

Rekomendowane odpowiedzi

viewtopic.php?f=68&t=120678

Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowym członkiem grupy.

Ostatnio kupiłem e36 m43b16 od pierwszego właściciela z Niemiec z przebiegiem 176tys. Sądziłem że przebieg kilka razy był pewnie kręcony, ale jak spojrzałem na zawieszenie i części mechaniczne to wszystko jest jeszcze fabryczne. Jednak zmierzam do czegoś innego.

Przez pierwszy tydzień auto świetnie się sprawowało i było żwawe jak na 1.6. Ale po tak krótkim czasie zaczęły pojawiać się problemy z nierówną pracą silnika i szarpaniem przy dodawaniu gazu. Dodatkowo pojawił się smród paliwa i słychać nierówną pracę silnika po czasie jak obroty po całkiem długim czasie zejdą poniżej 1000 obrotów. Obrotomierz stoi w miejscu ale auto telepie.

Po podłączeniu do komputera pokazało mi 3 błędy:

-Pzepływomierz (który wymieniłem)

i dwa razy sonde lambde - Błąd p201 i p070

Po wymianie przeływki skasowałem błędy i po pół dnia po krótkiej jeździe znów podłączyłem się by sprawdzić co nowego się pojawiło.

Błąd przepływki zniknął ale sonda była dalej.

Wczoraj wymieniłem sondę na Bosch'owską, ale problem jest dalej taki sam.

MAcie jakieś pomysły co może być przyczyną szarpania? Jest to strasznie uciążliwe. DODAM że jak dam gaz do podłogi to efekt szarpania znika ale moc auta nie jest adekwatna do pierwszego wrażenia z jazdy. PRzełożyło sie też to na spalanie auta, które sie zwiększyło.

WYMIENIŁEM:

-świece

-cewkę

-filtr paliwa

-sondę lambdę

-przepływomierz

-odmę

Bardzo proszę o pomoc. :(