Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem dotyczący wzrastającej temperatury silnika ponad stan, ponieważ gdy silnik osiąga temperaturę roboczą chwilę jest ok, przejadę trochę dłuży odcinek i ta temperatura rośnie dosyć szybko w okolice czerwonego pola, załącza się chłodnica i muszę się zatrzymać aby ta temperatura opadła,

dodam że wymieniałem termostat na nowy dwa dni temu, chłodnice są sprawne, płyn nigdzie nie ucieka, układ jest odpowietrzony.

Pytanie który może to być czujnik odpowiedzialny za ten problem, z góry dzięki za pomoc.

Bmw E46 320D 150KM , M47N

2001 FL

Pozdrawiam

Opublikowano

raczej na pewno nie czujnik.

Uszkodzony nowy termostat, zacięty w pozycji zamkniętej.

Najprostsza diagnoza to dotknięcie węża przed termostatem i za termostatem, jeśli ten z prawej jest gorący a ten z lewej jest chłodniejszy to płyn nie przepływa przez termostat.

Czy chłodnica jest po całości w takiej samej temperaturze ? czy np, połowa gorąca a połowa zimna.

Zaczałbym jeszcze jednak od ponownego odpowietrzenia.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zobacz czy jest przelew w zbiorniku, możliwe, że padła pompa wody.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Sprawdziłem wąż jak sugerujesz , temperatura przed i za termostatem jest taka sama.

Pompa działa gdyż płyn wraca z układu i widać jak się przelewa.

Opublikowano

co masz na myśli?

załącza się chłodnica
Masz na myśli wentylator ?

jak to co już pisałeś jest sprawne to pozostało do sprawdzenia : drożność układu.

To co widzimy w zbiorniczku wyrównawczym to przelew z małego obiegu.

Jak ci się temperatura podnosi ponad stan to się ratuj ogrzewaniem tj. otwierać okna i ogrzewanie na max

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Czasem się zdarza że jest słaba drożność układu czyli płyn niema wystarczającego obiegu bo ktoś np uszczelniał doktorkiem chłodnicę i jest przytkana.

Może się zdarzyć że chłodnica na zewnątrz jest oblepiona liśćmi i nie spełnia roli chłodnicy

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.