Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zamierzam się zabrać za car audio w moim e39 ... chcę na początek wygłuszyć drzwi i zmienić głośniki z 13 na 16 oraz podpiąć to pod wzmaka ... i tu się pojawia moje pytanie, jaki fundusz powinienem na to przygotować ? lepiej zrobić to samemu czy oddać bumę do fachowców od nagłośnienia ? i puki co chcę to wszystko wpiąć w ori radio ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to właśnie Twój fundusz definiuje to co mozna z tym zrobić i jakie masz do tego podejście-czego oczekujesz, profi audio u specjalistów jak pójdziesz na grubo, może przekroczyć wartość Twojego samochodu, jak chcesz tylko trochę trzęsienia ziemi, zwykła tuba w bagażniku też poprawi dół. Ori radio, to ori radio, podmiana głośnika na nieco lepszy wiele nie zmieni
Opublikowano
myślę że jestem w stanie przeznaczyć na to 2000-2500 zł deska ładnie sie komponuje i szkoda było by zmieniać to radio ;/ więc jak już je zmieniać to na jakie ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja na Twoim miejscu nie zmieniałbym średnic głośników, tylko ew. zastosował jakościowo lepsze, wygłuszanie drzwi też nie wiem czy to dobry pomysł, ponieważ BMW w drzwiach ma zamknięte tunele dla głośnika, także nie jest to tak jak np. w Golfie że grają nam całe drzwi. Jeżeli to kombi, to wystarczy niewielki sub do bagażnika i sporo się poprawi na dole (do niego oddzielny wzmacniacz) jeżeli to sedan, to już porządny sub lub nawet dwu głośnikowy, dlatego że przestrzeń bagażowa jest dobrze wygłuszona i niewiele będzie się przedostawało do auta. Widziałem też zabudowy głośnika basowego w miejscu podłokietnika (tego worka na narty) spece od audio podobno polecają to rozwiązanie jako skuteczne, ja osobiście mam subwofer w obudowie zamkniętej i oddzielny wzmacniacz wpięty w instalację seryjnego, gra to przyzwoicie i jestem zadowolony, dodam że nie jestem fanem głośnego grania, chodzi mi raczej o poprawienie nagłośnienia, zajmuję się amatorsko muzyką. Jeżeli będziesz się przymierzał do zakupu wzmacniacza, polecam modele które mają dość dużą możliwość własnego strojenia, wzmocnienia-barwy-tonacji itd..chodzi o to żeby ładnie dopasować się instalacji już grającej w samochodzie, czy ustawić go tak, jak akurat Ty lubisz, kwota którą podałeś, spokojnie na to pozwoli