Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie nie wiem czy można już oficjalnie podejrzewać ten elektrozawór vanos, dzisiaj rano jak odpalałem samochód na dworze było 13 stopni i po nocnym deszczu, żadnego błędu nie miałem, jedyne co zauważyłem to ze przez jakieś 500 m samochód słabo reaguje na pedał gazu, tzn nie czuć było mocy po wciśnięciu pedału gazu.

Zauważyłem też ze obroty na zimnym po zejsciu z ssania krócej i w mniejszym zakresie falują.

W sobotę przed zamianą elektrozaworów miejscami i wyczyszczeniu ich było około 16 stopni i wtedy się zapalił błąd wałka rozrządu.

Teraz jest pytanie da się jakoś zdiagnozować sprawność tych elektrozaworów mechanicznie elektrycznie ?

Opublikowano
hmm a który elektrozawór to który ze tak powiem ? bo nie wiem jak je rozróżnić ? i jeżeli miałem cały czas błąd wałka rozrządu wylotowy i zamieniłem w sobote vanosy miejscami i wyskoczył by błąd wałka rozrządu dolotowy to który zawór będzie uszkodzony ten wyżej czy niżej ?
Opublikowano

Panowie wczoraj minął tydzień od kiedy przełożyłem elektrozawory miejscami i przy okazji wyczyściłem bo bo były od oleju, i jak narazie po tygodniu jeżdżenia ani razu nie wyskoczył błąd czujnika wałka rozrządu,

Teraz pytanie jak to interpretować bo wychodzi chyba na to ze nie mam jednak problemów z łańcuszkiem rozrządu ?

Czy jest szansa ze olej który znajdował sie na elektrozaworze go w jakiś sposób blokował ? czy da się jakoś sprawdzić fizycznie wyciągając czy elektrozawór jest sprawny ? bo nie ukrywam ze wolał bym wymienić ale też nie wiem który .

I teraz jestem w takim miejscu ze nie wiem co robic.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i waszą pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i tak trzymaj.

Zanim kupiles autko to pewnie jakis czas stalo i mozna przypuszczac ze to bylo powodem tych niewielkich klopotow.

Elektozawor da sie sprawdzic ale skoro nie wyrzuca Ci bledu vanos to znak ze jest sprawny.

Tak jak pisal kolega mg123 jesli bedzie uszkodzony to blad bedzie na drugim walku-jego zadaniem jest otworzyc lub zamknac.Nie ma bledu -sa sprawne.

Nie szukaj sobie usterek - ciesz sie jazda a jak sie pojawia naprawiaj na biezaco a autko Ci sie odwdzieczy