Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór,

z góry przepraszam jeśli taki temat już był przerabiany. Około miesiąc temu wyświetlił mi się CHECK ENGINE w BMW E87 (116i). Udałem się do serwisu wyskoczyły 3 błędy:

- termostat uruchomienie,

- sonda lambda przed katalizatorem (2C31),

- siłownik wlotu kierownicy powietrza.

Wymieniłem wszystko. Po przejechaniu ok. 100 km znowu pojawił się CHECK ENGINE. Tym razem świeci tylko sonda lambda. Pojechałem znowu do tego samego serwisu skasowali błąd. Po ok. kolejnej 100 km znowu się pojawił CHECK ENGINE i oczywiście znowu sonda lambda. Początkowo myślałem, że to złe paliwo. Zmieniłem na lepsze, ale niestety problem dalej się pojawia. Raz miałem taką sytuację, że CHECK po wymianie sondy samoczynnie zniknął, ale było czuć, że auto ma słabszą moc. Po jakimś czasie znowu sie pojawił i tak się świeci. Oczywiście sonda lambda. Ostatnio byłem w tym samym serwisie podobno błąd, który się wyświetla dotyczy sondy przed katalizatorem, ale w opisie jest wzmianka, że podobno sonda za katalizatorem wysyła sygnał o niepoprawnej mieszance do tej sondy przed katalizatorem(Tak twierdzi mechanik). Mechanicy robili pomiary i ich zdaniem wszystko jest OK. Zarówno w sondzie przed katalizatorem, jak i za katalizatorem.

Sonda, na którą wymienili to BOSH 0258017130.

Czy ktoś z Państwa miał podobny problem i wie gdzie tkwi klucz do sukcesu ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czasami sie zastanawiam skad obecni mechanicy czerpia wiedze :duh: :duh: :duh:

Sondy wysylaja sygnaly do komputera i nie wspolpracuja ze soba.To komputer podejmuje decyzjd o porcjowaniu mieszanki.Pierwsza sonda jest regulacyjna a druga diagnostyczna.

Problem nie musi lezec po stronie sondy ale to trzeba zdiagnozowac a mechanik widzi blad sondy to wymienia bo po co ustalac przyczyne :mad2: :mad2: :mad2:

Wyglada na to ze wymienili dobra sonde na nowa...

Podaj wyniki pomiaru sondy.

Podaj wyniki pomiaru grzalek sond

Zrub pomiar cisnienia paliwa na listwie wtryskowej.

Wykonaj pomiar pracy wtryskow-program Inpa ma taka funkcje

Wykonaj test szczelnosci ukladu dolotowego

Czy silnik ma falowanie obrotow?

Opublikowano
Silnik nie ma falowania obrotów. Na świecącym CHECKU auto się wolniej zbiera. Nie mam pojęcia czy robili reset adaptacji. Dzisiaj odbieram od nich auto. O wszystko się wypytam.
Opublikowano
Reset adaptacji był wszystkie pomiary mieszczą się w normach (Tak twierdzi mechanik). Zastanawiam się czy to nie jest kwestia związana z nieprawidłowo działającym komputerem ewentualnie jeszcze kwestia przepływomierza. Póki co po błąd nie świeci, ale po tych testach w serwisie niewiele jeszcze pojeździłem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Reset adaptacji był wszystkie pomiary mieszczą się w normach (Tak twierdzi mechanik).

Na tej podstawie nie jestem w stanie Ci pomoc.

Jak blad sie pojawi z powrotem to wrucimy do tematu ale potrzebne beda wyniki pomiarow...

Gdyby to byla wina przeplywomierza to bylby blad w komputerze

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W związku z tym, że trochę już upłynęło od zdiagnozowania problemu i jego eliminacji piszę krótko, po wymianie sondy za katalizatorem check przestał świecić, ale coś czuje, że w warsztacie naciągnęli mnie na niepotrzebne wydatki.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam mam ten sam problem w tym modelu blad sondy

1 a została ona juz wymieniona razem z przepływomierzem elekrtyka rowniez została sprawdzona zostaje wymiana tej drugiej