Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Borykam się z problemem skaczącego spalania, raz dobrze pali po 7-8 litrów raz bierze 10-11. Restart silnika czasem pomaga.

Byłem na komputerze u mechanika, nie było żadnych błędów w komputerze, jedynie powiedział mi że grzałka sondy lambda ciągle się włącza i wyłącza, ale też nie wiem który dokładnie . Poprzez elm i programu torque sprawdziłem korekty i napiecia na lambdzie. Ciekawi mnie ponieważ wykrywa mi 4 sondy, 3 sondy dają odczyty a czwarta jak stała tak stoi, a mimo wszystko brak błędu. Zamieszczam poniżej wyniki. Proszę kumatych w temacie o pomoc w interpretacji odczytów i oczywiście porady jak rozwiązać owe problemy.

Brak napięcia jednej z sond

ba8931a843e10.png

Stosunek powietrza do benzyny też za duży

5503734a1469e.png

No i przykładowe screeny z korekt:

4d36a9a5095d2.png

2c100d87f8e4f.png

f3f205c3b8fbd.png

09d29bba81c6b.png

9f411430cbb74.png

I proszę o wyjaśnienie mi o co chodzi z tymi danymi :

0671460bfe1da.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
korekty akurat masz dobre, ponadto korekty bada się na postoju, na biegu jałowym z wyłączonym nawiewem, klimą, radiem. Monitorujesz go w zakładce "realtime", do 5% na plus i minus silnik chodzi idealnie. U mnie teraz przykładowo schodzi na -25% (leje) i już telepie autem lekko na biegu jałowym.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

według mnie jest ok, korekty sprawdzaj tak jak napisałem, nie wiem w co Ty wlazłeś :P ściągnij program DEEP OBD FOR BMW ze sklepu Play, całkiem rozsądna alternatywa dla Carly jeśli chodzi o czytanie błędów w BMW :)

Lambdy obserwuj napięcia - czy przypadkiem go nie traci, fajnie monitoruje też program Piston (również google play) - potrzebny tylko adapter blu/wifi z allegro za kilka groszy.

6CiWSrm.png

Opublikowano

Błędów mi nie pokazuje żadnym programem. Mam zakupiony icar pro z programem sdprog, i pełnego torque na żadnym nie widać błędów .Niestety nie pokazuje mi napięcia na 1 sondach przed katem.

jedynie dwie za katem. Mechanik który podpiął się kompem powiedział że grzałka jednej ze sąd załącza się wyłączy pomimo że silnik ciepły.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja mam N53B30 i też mi tylko wartości z dwóch SOND pokazuje :)

6CiWSrm.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

U mnie jest podobnie:

edit:

sprawdziłem teraz te same sondy, ale w drugim aucie, dwie pracują i rysują wykresy. Nie wiem czy Torque nie czyta prawidłowo tej pierwszej sondy w N46, ale w N53 odczytuje dwie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sprawa rozwiązana. Po objechaniu rejonu i mechaników oraz serwisu BMW , dowiedziałem się tylko tyle od tych fachowców, że jeżeli na komputerze nie ma błędów to znaczy,że auto sprawne. Szczerze za ich radami wymienił bym pół silnika.

Problem rozwiązałem poprzez czyszczenie elektrozaworow vanos, ponownego uszczelnienia i zamianą miejscami.

Przypominam rok czasu jeździłem na spalaniu 12l przez ostatnie 2 miesiące 15l . W tym momencie po wymianie eksploatacyjnych rzeczy oraz czyszczeniu zaworów uzyskałem spalanie 8l :) pragnę pozdrowić też przemadrzalych użytkowników forów. Którzy zamiast skupić się na problemie szukają problemów w tematyce samego silnika, albo eksploatacji. Niedługo fora BMW zmienią się na hejt BMW kazika z szopy. Pozdrawiam i mam nadzieję że pomoglem.

Ps. Pomruk czy jak to nazwać wycie podczas odpalania utrzymujący się jakiś czas, po czym samoczynnie znikal, też ustał. Pojawia się sporadycznie a jeżeli już to jest taki że tylko ja to słyszę. Dynamika tez się poprawiła .