Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem szczęśliwym bądź nieszczęśliwym posiadaczem BMW e46 318i 143km 2003r Silnik N42

Problem mam odpalaniem samochodu, na benzynie auto mi się dusi jakby chodziło na nie wszystkich garach jak nie dodam gazu zaraz zgaśnie, gdy przełączy się na LPG samochód pracuje równo cicho i bez zarzutu.

Gdzie szukać problemu ?

Świece nowe oryginalne, czujnik położenia nowy oryginalny, membrama odmy i weze nowe,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędy i ewentualnie diagnostyka podczas jazdy, może pompa paliwa powoli kończy swój żywot.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Diagnostyka komputerowa wykazała wypadanie zapłonów poniżej film z sachowaniem się auta. Po usunięciu problem zniknął na jakieś 10km potem powrócił.

Opublikowano
Może warto zajrzeć do wtrysków czy jakiś kabel nie jest przetarty i nie styka, ewentualnie może być zepsuty jakiś wtrysk benzynowy ale nie jestem pewien.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak już wiesz na którym cylindrze wypada zapłon to zamień cewkę z tego cylindra z inną (na którym nie wypada zapłon), jak błąd "przejdzie" z cewką to wtedy masz pewność, że jest do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jak już wiesz na którym cylindrze wypada zapłon to zamień cewkę z tego cylindra z inną (na którym nie wypada zapłon), jak błąd "przejdzie" z cewką to wtedy masz pewność, że jest do wymiany.

Ale na lpg jest dobrze,jak napisał sam zainteresowany.Więc cewki bym zostawił w spokoju, a szukał usterki w paliwie(pompa.wtryski, itd),które również będą powodować wypadanie zapłonu.

Opublikowano

Na LPG działa poprawnie co widać na filmach,

Czyli najpewniej zająć się pompą bądź wtryskami, macie też jakieś inne sugestie ?

Opublikowano

Wypadanie zapłonów jest to bład który wykazuje na komputerze, parametry cewek wykazuje wypadanie na pierwszym cylindrze, cewka podmieniona lekka porawa ale dalej to samo, świece mają już prawie rok

Ile kosztowała by naprawa wtrysku w benzynie jeżeli akurat by to wyszło na jaw ?

@EDIT

Wymieniona Cewka na 1 cylindrze i filtr paliwa ( Takie objawy wykazały w warsztacie w Luzinie u A.Kwiatkowskiego ) niestety problem powrócił jak wróciłem do domu brak mocy na benzynie strasznie muli jak mam na nią przełączone, lepiej odpala i nie strzela w kolektorze lecz przy gazowaniu puszczeniu obrotów spadają i falują, gdy owy objaw się dzieje i odkręcę korek oleju auto zgaśnie, jak obroty na benzynie się ustabilizują i trzymają poziom na benzynie czy LPG i odkręcę korek to jest dobrze.

Opublikowano

Witam,

Czy objawy jakie wskazałem mogą również wykazać zapchany katalizator, jakieś 2-3 miesiące temu wykazało u gazownika błąd od katalizatora i mówił mi że powoli pada co o tym sadzicie ?

@EDIT

Witam kupiłem własny sprzęt do diagnostyki

Bład P0172 Czujnik 02(Bank 1) mieszanka zbyt bogata

Błąd P0175 Czujnik 02(Bank 2) mieszanka zbyt bogata

Bład P1341 Brak opisu

Bład P1343 Brak opisu

Co radzicie robić dalej ?

Opublikowano

Witam,

Problem został rozwiązany przestawione mapy benzyny kilkakrotnie jak gazu dlatego na benzynie się dusił i nie miał mocy :/

Dziwne jest to jak one się same przestawiły i do tego był dziwny wpis na komputerze u gazownika z jakąś stara data 2008-x-x na czerwono.

Czy może ktoś się orientuje od czego mapy benzyny się same rozregulowały i dlaczego powstał jakiś wpis z datą wsteczną ?