Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak u was wygląda dynamika tego silnika? Jadąc załóżmy na 3 2200obr i po chwili wciskając gaz no tak powiedzmy do połowy, czuć ze się zbiera czy tak nie do końca? u mnie jest tak ze jeśli jadę czy to na 3 czy 4 i mam no niższe obroty w granicach 2000 może troszkę więcej, ekonomizer pokazuje poniżej 10L i wciskam gaz do polowy to coś tam czuć ze przyspiesza. Natomiast jeśli jadę tak ze ekonomizer wychyla sie powyzej 10L i chce przyspieszyć mocniej to nic nie czuc zeby przyspieszal chyba ze odpuszcze gaz ze ekonomizer zejdzie ponizej 10 i wcisne to juz czuc to przyspieszenie i jakos tam idzie. Miałem ostatnio problemy ze zle ustawiona instalacja gazowa i sam sie zabralem za ustawienie tego, jest o niebo lepiej ale chce sie dowiedziec jak u was jest z tym przyspieszaniem. czy tez powoli trzeba wciskac gaz zeby czuc bylo to przyspieszenie czy jest zupelnie inaczej?

Opublikowano
mam instalacje lovato a w poznaniu jest mało firm które sie tym zajmują.Dzwoniłem do kilku to albo nie maja terminu albo nie chcą się tym zająć itd. mój gazownik przed moim ustawieniem twierdził ze jest wszystko ok super ale tym samochodem nie szlo wyprzedzić nawet tira bez problemu, druga sprawa korekty szły do39 na plus i nie chciałem uszkodzić silnika wiec sam sie do tego zabrałem co mi wyszło na plus. kupiłem kabelek pobrałem program i zacząłem sam sie tym bawić,korekty teraz są w okolicach 0, tylko pytam jak u was jest z ta dynamika.
Opublikowano
A jak jest na benzynie? Jeśli pojeździsz trochę na benzynie i jest tak samo to problem nie leży w instalacji gazowej. To całkiem normalne, że jak masz mało gazu dodanego to masz sporą rezerwę obciążenia i dodanie gazu czuć dynamiczniej, a gdy jedziesz na 3/4 obciążenia i dodasz wtedy gaz do końca to niewiele się zmieni i prawie nic nie odczujesz, bo tej rezerwy obciążenia praktycznie już nie ma :) Kup sobie V8, to będziesz miał rezerwę obciążenia silnika prawie zawsze i przy ruszeniu pedałem gazu praktycznie z każdej pozycji, będziesz czuł zwiększony ciąg.
Opublikowano
no i o to mi chodziło czyli za słaby silnik:D nie przeszkadza to oczywiście, na benzynie jest ciut lepiej ale to raczej norma że na benie pojedzie lepiej niż na gazie. dzięki za odpowiedz. gdybym miał sporo gotówki to oczywiście że siedziałby mocniejszy silnik :)