Skocz do zawartości

Kasowanie inspekcji olejowej mimo innej potrzeby serwisowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

wymieniłem dzisiaj w F11 olej, co prawda komputer pokazywał jeszcze 8000 km, ale jak to jest wszyscy wiemy.

Problem mam teraz taki, że w marcu minął mi termin wymiany płynu hamulcowego. Jestem umówiony na przyszły tydzień na zmianę płynu, jednocześnie chciałbym dokonać dzisiaj resetu komputera w dziedzinie oleju, aby mniej więcej zachować porządek. Czy istnieje taka możliwość mimo wyskakującego na czerwono płynu hamulcowego?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Resetu poszczególnych elementów (olej, klocki, płyn) dokonuje się niezależnie od siebie.

To, że jeden z nich świeci się na czerwono nie uniemożliwia resetu innego.

Przy włączonym zapłonie przytrzymaj przez kilka sekund wciśnięty przycisk zerowania przebiegu dziennego (na zegarach z lewej strony), wyświetli się menu serwisowe.

Pomiędzy poszczególnymi elementami (olej, klocki, płyn) przechodzi się poprzez krótkie naciśnięcie tego przycisku.

Pod każdym elementem wyświetla się "Reset możliwy" lub "Reset niemożliwy".

Jeśli wyświetla się pierwsza możliwość - przytrzymanie przez kilka sekund przycisku spowoduje reset dla danego elementu i rozpoczęcie odliczania dla niego cyklu serwisowego od nowa.

Opublikowano
Właśnie czasami się te komunikaty zazębiają. Jak masz olej i serwis ogólny, to zanim nie wykasujesz oleju, to reset dla serwisu ogólnego jest niemożliwy. Jak wymieniłem olej i skasowałem inspekcję, można było wtedy usunąć serwis.