Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie!

Od niedawna jestem w posiadaniu bawarki z 2003 roku po lifcie (silnik n42) i mam problem z climatroniciem. Kupiłem już ją z tym problemem, ale chciałbym się za to właśnie zabrać. Otóż nie działa mi nawiew nóg, z tego co pokazał komputer problem jest z silnikiem klapki + jeszcze jakieś inne pierdoły, zerknijcie sami:

c0b3ca990676847emed.jpg

Ogólnie klima chłodzi i grzeje dobrze.. chciałbym zrobić ten nawiew na nogi, ktoś podpowie gdzie znajdę ten silniczek od klapy nawiewu i czy dużo z tym zachodu?

I co z resztą błędów, od czego one są i jak je naprawić/wymienić co trzeba?

Z góry dzięki za wszelkie rady ;)

Edytowane przez Blease
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź po vin czy przypadkiem nie jest w aucie zwykła klima a poprzednik zmienił tylko panel.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Poprawiłem obrazek, nie wiem dlaczego zniknął bo zaraz po założeniu tematu jeszcze był..

Czyli muszę rozkręcić schowek i tam gdzieś on będzie? Może wystarczy go "zresetować" tzn odpiąć i wpiąć ponownie, może zatrybi. Przejrzę jeszcze czy przewody nie są gdzieś urwane.

A mam takie jeszcze jedno pytanie, może głupie ale... gdzie znajduje się schowek z bezpiecznikami w moim modelu? 318Ci 2003r wersja po lifcie.

Opublikowano

pytanie dramatyczne jako kierowca nie wiedzieć gdzie ma się bezpieczniki we własnym aucie.

otwierasz schowek pasażera i masz 2 takie białe dzwignie u góry schowka tam gdzie lampka się swieci, przekrecasz je na boki i od góry wysuwa ci się schowek z bezpiecznikami.

szukam
Opublikowano
pytanie dramatyczne jako kierowca nie wiedzieć gdzie ma się bezpieczniki we własnym aucie.

otwierasz schowek pasażera i masz 2 takie białe dzwignie u góry schowka tam gdzie lampka się swieci, przekrecasz je na boki i od góry wysuwa ci się schowek z bezpiecznikami.

Może i dramatyczne, ale mam ten samochód dokładnie 2 tygodnie i jeszcze do wszystkiego sam nie doszedłem. U mojego brata w BMW są one w innym miejscu, z tym że on ma wersje przed liftem z innym silnikiem i wyposażeniem. Forum jest chyba po to, aby pytać i poszerzać swoją wiedzę, a twój komentarz uważam, że jest nie na miejscu.

Opublikowano

twój brat ma bezpieczniki w tym samym miejscu, bez różnicy czy przedlift czy polift ma zawsze w tym samym miejscu w e46.

a podstawowa obsługa auta nie zależy od długości posiadania.

Sciagnij sobie instrukcje obsługi auta albo zacznij używać googla bo zaraz bedziesz pytał gdzie wlać płyn do spryskiwaczy.

szukam
Opublikowano
Sprawdź po vin czy przypadkiem nie jest w aucie zwykła klima a poprzednik zmienił tylko panel.

NR VIN: WBABD91000PK61150

S1CA SELECTION COP RELEVANT VEHICLES

S2AA BMW light alloy wheel, ellips. styl. 46

S8SP Control unit CO2

S210 Dynamic stability control III

S255 Sports leather steering wheel

S313 Fold-in outside mirror

S403 Glass roof, electrical

S423 Floor mats, velours

S428 Warning triangle and first aid kit

S473 Armrest front

S481 Sports seat

S493 Storage compartment package

S494 Seat heating driver/passenger

S508 Park Distance Control (PDC)

S520 Fog lights

S530 Air conditioning

S548 Kilometre speedo

S550 On-board computer

S660 Radio BMW Reverse (C42)

S785 White direction indicator lights

L801 NATIONAL VERSION GERMANY

S851 Language version German

S863 Dealer List Europe

S879 Operating instructions German

S915 Omission of outer-skin preservation

To oznacza zwykłą klimę czy climatronic?

Odkręciłem dzisiaj schowek od pasażera aby dostać się do tego mechanizmu i z tego co zauważyłem.. jest silniczek, nad nim taki biały "kołowrotek" do którego przyczepione jest takie zielone "sprzęgiełko". Obok tego jest takie czarne "sprzęgiełko", które nie jest przymocowane już do tego kołowrotka i nie reaguje na żaden przycisk z panelu klimatyzacji. Gdy sam nim poruszałem ręką to zauważyłem, że odpowiada ono właśnie za zmianę kierunku nadmuchu tzn. czy ma wiać na szybę, na kokpit czy na nogi. Nie wiem do czego to powinno być przymocowane, próbowałem znaleźć jakiś schemat w internecie ale nie udało mi się. Nie wiem czy dobrze Wam to wytłumaczyłem i wiecie o co chodzi i podpowiecie do czego to ma być przymocowane aby to działało? A może jest gdzieś za panelem drugi silniczek, który za to odpowiada?

Filmik:

Zdjęcie tego czegoś:

e4dd9eac25a9eb0emed.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz tak jak podejrzewałem zwykłą klimę a poprzednik zmienił tylko panel i wtedy zawsze brakuje nawiewu, poczytaj tematy o zmianie ręcznej klimy na automatyczną i będziesz wiedział co trzeba zmienić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Masz tak jak podejrzewałem zwykłą klimę a poprzednik zmienił tylko panel i wtedy zawsze brakuje nawiewu, poczytaj tematy o zmianie ręcznej klimy na automatyczną i będziesz wiedział co trzeba zmienić.

Przynajmniej wiem już na czym stoję.. :mad2: dzięki za pomoc. Jeszcze się zastanowię czy w ogóle coś z tym robić, nie przeszkadza mi to jakoś bardzo, ważne, że działa nadmuch na kabinę i na szybę bo w zimę bez tego ani rusz.