Skocz do zawartości

podłączenie PDC BMW E36 1994r

gora80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam bmw e36 1994r 2.0 benzyna . Zakupiłem pdc czujniki wiązkę sterownik gong . Wszystko chcę sprawdzić najpierw na ,,sucho,, czyli bez wsadzania do auta. Podłączam wszystko niby jak na schematach DIAGRAM WINNGS ale lipa, nie działa

Sterownik pdc 8364152 drugi kupiłem (mysląc że uszkodzony) 8381089 te mam dwa Różowa wtyczka i czarna -różowa od pdc czarna zasilanie

Dodam jeszcze ,że czujników mam juz 12 bo też myślałem że może uszkodzone .....

ze schematu podłączenie

pin 26 stały plus

pin 6 plus ze wstecznego

pin 18 masa pin 14 masa

pin 21 gong

i jescze wtyczka w gongu pin 1 plus pin 3 masa

Podejrzewam ,żę to jakis inny schemat podłączenia obszukałem różne fora i różne przetestowałem podłączenia i nic.

Proszę o pomoc

Rozpiskę pinów masz poprawną jeśli chodzi o PDC.

Z gongiem mi coś nie pasuje. On ma kilka wtyczek więc podając numer pinu napisz o która wtyczkę Ci chodzi

21 pin z PDC idzie do 1 pinu gong (X363)

Test robisz z odpietymi czujnikami? Nie musisz ich wpinać, wtedy po "wbiciu" wstecznego masz dłuższy sygnał (oznaczający ze cos nie działa) trwa może sekunde

Jaki masz gong ? Kojarze przynajmniej dwa rodzaje: 2 wtyczki albo 5 wtyczek

Podepnij wszystko poza gongiem i wstecznym. W pin 21 podepnij miernik elektryczny, "wbij" wsteczny i zobacz czy na mierniku pojawi się na chwile napięcie.

W ostateczności możesz też podpiąć diagnostykę żeby sprawdzić sterownik

Pin 21 podpinam pod gong T5 to jest ten jeden przewód ,potem tą potrójną kostkę jak oznaczenie minus - masa i plus - zasilanie.

Co do testów to przykleiłem do kija od szczotki czujniki i podłączyłem wszystkie.

Gong mam na 4 wtyczki poczwórna, potrójna i dwie pojedyncze

Sterowników mam 3 i każdy z innego źródła,wiec nie podejrzewam ze wszystkie uszkodzone.

Ja osobiście uważam ze to jest wina podlaczenia .....

Dziwi mnie fakt ze jak podlacze masę pin 14 to czujniki trykaja ale gong przestaje działać. Jak podłączę obie masy to samo. Jak podlacze tylko pin 18 to gong robi gooonnng gooonnng tak bez przerwy ale wtedy czujniki nie działają nawet bez czujników

sprawdź jeszcze raz czy dobrze wsadziłeś piny do wtyczki, wg opisu na wtyczce

wtyczkę masz oryginalną z pdc czy sztukowaną z czegoś innego ?

zrób test bez czujników tak jak Ci pisałem, po wbiciu wstecznego ok 1sekundy dźwięk ciągły powinien być potem cisza

sprawdź miernikiem czy pin 14 i 18 są zwarte w sterowniku razem

jak chcesz to możemy sprawdzić na moim aucie ale jestem z Krakowa, trochę daleko :/

Pin 14 i 18 w sterowniku nie są zwarte nie ma przejścia

wiązkę sprawdzałem i sprawdzali mi inni piny prawidłowo podpięte i wsadzone

Wiązkę od zasilania mam nieoryginalną ale bmw że pasuje tylko piny poprzekłądałem we właściwe miejsce.

Czujników nie podłączałem

Z tym wstecznym nie ma tego na sekundę mówię cały czas gooonnng gooonnnggg..... jak by był błąd czegoś albo czegos brakuje???

to tak reasumująć ....

masz sterownik 8364152 lub8 381089

masz czujniki masz gong na 4 wtyczki

i wszystko masz podpięte jak w opisie?

pin 26 stały plus

pin 6 plus po wstecznym

pin 14 masa

pin 21 do gongu

i w gongu ta wtyczka 3 pinowa -jeden plus drugi minus?

ew ta masa pin 18 i wszystko u ciebie działa?