Skocz do zawartości

Brak mocy. Wskaźnik zużycia paliwa zatrzymuje się na ok 8l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Opiszę problem. Wybrałem się w trasę i auto traci moc. Dzieje się to przy prędkości powyżej 140km/h na 5 i 6 biegu.

Wskaźnik zużycia paliwa zatrzymuje się na ok 8l i pomimo dodawania gazu nie przyśpiesza...

Kiedy puszczę gaz, obroty i wskaźnik paliwa się obniżą ponownie dodaje gazu i w tedy wskaźnik podnosi się jak należy...

ale po dłuższej jeździe znowu traci moc i wskaźnik zuzycia paliwa zatrzymuje się na ok 8l i na 6 biegu maksymalnie mogę pojechać 150km/h więcej nie daje rady :-(

I znowu redukcja biegu, obniżenie obrotów i powoli dodawanie gazu i moc powraca...

Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną takiego zachowania utraty mocy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przyczyn może być sporo, trzeba zrobić test podczas jazdy wtedy gdy nie ma mocy i bedzie widać czy szukać problemu ze sterowaniem turbiny czy może coś nie tak z powietrzem. Na pozostałych biegach jest ok w całym zakresie obrotów?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Robiłem test przepływomierza ... Czyli na 4 i 5 biegu gaz do oporu i wskaźnik paliwa dochodzi do 20l czyli do końca ...

To nie dzieje się zawsze. Wczoraj jechałem autostradą prawie 350km i te spadki zaobserwowałem przy dużych prędkościach ....a najbardziej w momencie kiedy...

Jadę na 6 biegu 160 km/h, wskażnik paliwa pokazuje ok 12l ... delikatnie hamuje i wskaźnik opada i kiedy dodaje znowu gazu wskaźnik zatrzymuje się na 8l i więcej nie idzie ... gaz w podłogę wciśnięty a predkość max 150 km/h

Żeby powróciła moc , pomagała redukcja na niższy bieg i gaz lub puszczanie i dodawanie gazu powoli w tedy po chwili moc powracała...