Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nadzieję że nic nie dubluję i piszę we właściwym miejscu.

Niebawem odbieram swoją pierwszą Trójeczkę i standardowo, jak przy każdym samochodzie, chciałbym się odpowiednio przygotować do odbioru. A mianowicie na jakie kwestie najbardziej zwracać uwagę przy tym modelu (F31 330i), gdzie najczęściej pojawiają się jakieś babole, jakie próby przeprowadzić itp. Takie informacje są dla mnie ważne, aby sprawdzić auto maksymalnie dokładnie i mieć pewność, że będzie mi służyło bez żadnych niespodzianek.

Wszelkie uwagi wolę zgłaszać przed podpisaniem protokołu, bo wtedy szybciej zadziałają aniżeli później się do nich zgłaszać na gwarancji.

Opublikowano
Miernik grubości lakieru...

To podstawa. Tylko nie mam swojego i nie mam już znajomego, od którego bym mógł pożyczyć. Udostępnią mi na żądanie w salonie? Bo chyba ASO powinno mieć...

Opublikowano
Kolega jak odbierał X3 to zadzwonił wcześniej do BMW że powiedzieć im że będzie chciał zmierzyć sobie grubość powłoki ( po przykrych doświadczeniach z VW ) . Na to pan z BMW że nie ma problemu i że nawet mu mogą udostępnić miernik .
Opublikowano
Rozmawiałem przed chwilą z salonem i gdy poprosiłem o to aby był miernik podczas odbioru, stwierdzili że no problemo.
Opublikowano
Odbierasz samochód w salonie i przygotowujesz się z miernikiem czy ja coś źle zrozumiałem :D ? W każdym razie ja po odbiór w salonie to bym wolał ubrać garnitur i cieszyć się, bo w porównaniu do komisów i innych przekrętów to auto i tak będzie pewne
Opublikowano

I tu się grubo mylicie. F34 brat miała robiony dach. Uszkodzenie w transporcie. Kiedys kupowalem Focusa - całe drzwi kierowcy lakierowane. Uszkodzenie w transporcie. I znam kilka innych podobnych przypadków.

To nie jest szukanie dziury w całym. To jest sprawdzenie, czy ktoś Cię nie robi w ciula. I nie ma znaczenia czy to Autoryzowany Salon, czy komis. Wszyscy kombinują jak mogą. Jeżeli wybze spokojem i wiarą w uczciwość sprzedawców odbieracie swoje auta, to gratuluję tak pozytywnych doświadczeń i obyście nigdy nie mieli z tym problemów.

• Moderatorzy
Opublikowano
Odbiór nowego auta to jeden z lepszych dni jakie człowiek spotyka, w życiu bym nie wpadł na to żeby w salonie BMW latać z miernikiem i szukać powodu aby go nie odebrać :lol:
Opublikowano

Nie nazwałbym tego szukaniem powodu do nie odebrania auta, raczej sprawdzeniem czy towar jest zgodny z zamówieniem.

W obydwu wyżej opisanych przypadkach auta zostały odebrane, ale cena końcowa została obniżona ze względu na naprawy. Zwłaszcza że później przy odsprzedaży tłumacz się z lakierowania, skoro samochód bezwypadkowy. I cena w dół. Business is business :D

Opublikowano
Różna grubość powłoki nie zawsze oznacza, że doszło do jakichś uszkodzeń w transporcie. Z różnych przyczyn zdarza się, że poprawki są jeszcze w fabryce.
Opublikowano
Mieszkam w miejscowości gdzie znajduje się ogromna firma logistyczna do której z fabryk z całego świata są przywożone auta na przeglądy zerowe . Do tego są tam doposażane samochody np. w czujniki parkowania czy takie tam podobne drobiazgi . A następnie są rozwożone po salonach w całym kraju . Ale mają tam też lakiernie która ciężko pracuje , oj ciężko . Wiem bo wiele znajomych tam pracuje i pracowało . A z historii jakie mi opowiadają można by napisać książkę .
  • Moderatorzy
Opublikowano
BMW niczego w nic nie doposaża przed odbiorem więc to nie ma nic wspólnego z tematem.
Opublikowano
Tu mnie zaskoczyliście. Chcecie powiedzieć że salon nie informuje o takich uszkodzeniach w transporcie? Przecież to nie powinno mieć miejsca, zwłaszcza gdy płaci się takie sumy za nowy samochód. Z drugiej strony bieganie z miernikiem po salonie też może wyglądać głupio. Ciężka sprawa..
Opublikowano

A no nie informują. U nas zawsze i wszędzie jest myślenie że może się jakoś uda i nie zauważą. No i więcej kasy w kieszeni zostanie.

Prawda jest taka, że powinni informować o takich zdarzeniach, ale w naszym kraju uczciwość niestety nie jest w cenie. I to nie ma znaczenia czy klasa premium czy nie. Przykre to trochę.

Opublikowano
BMW niczego w nic nie doposaża przed odbiorem więc to nie ma nic wspólnego z tematem.

Nie napisałem że BMW jest tam w coś doposażane , nawet nie wiem czy jest tam BMW obsługiwane . Napisałem za to czym ta firma się zajmuje i że lakierują tam nowe auta zanim zostaną wysłane do salonów . Nie wiem też jakie BMW ma standardy , i czy przypadkiem w razie zarysowania jakiegoś elementu auto idzie na złom :lol: . Obecnie mam Audi a4 allroad które z fabryki wyjechało z podwójną warstwą lakieru . I jak przyjdzie dzień w który będę go sprzedawać to pewnie ciężko będzie mi przekonać kupca że auto jest bezwypadkowe . Pisałem też już tu na forum historie mojego kolegi który odbierał z salonu auto marki VW . Okazało się że wartości na mierniku pokazywały miejscami ponad 300 mikronów . Auta nie odebrał po czym dostał pismo z centrali że ich normy dopuszczają grubość powłoki do 400 mikronów

Opublikowano
Nie nazwałbym tego szukaniem powodu do nie odebrania auta, raczej sprawdzeniem czy towar jest zgodny z zamówieniem.

Masz w zamówieniu podaną grubość lakieru?

:lol:

Opublikowano

Nie, ale jeżeli coś było naprawiane, to na tym elemencie tego lakieru jest więcej.

Dzisiaj gadałem z babeczką od leasingu, która mnie polubiła ;) , i powiedziała że uszkodzenia w transporcie to norma. Przynajmniej jedno auto w miesiącu muszą poprawiać.

Opublikowano
Chyba zacznę żałować że w ogóle przeczytałem ten temat :lol: To niedopuszczalne, żeby przy takich kwotach pojawiały się takie nieprawidłowości. Nawet nie wpadłbym na to, żeby sprawdzać salonowy samochód bo byłem pewny, że jak zdarzy się jakaś usterka przy transporcie to taki samochód jest wystawiany za niższą cenę i z informacją co tak naprawdę jest problemem.
Opublikowano
No i odbiór już za mną. Jestem szczęśliwym posiadaczem F31 330i a odbiór przeszedł bezproblemowo. Sprzedawca przy wydawaniu przedstawił mi kompletną listę co powinno zostać sprawdzone krok po kroku. Praktycznie było wszystko co mi przyszło do głowy. Miernik już czekał - wszystko idealnie.