Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko posiadam problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia bmw e39 w silniku 3.5v8

A stało się tak że pękł przewód co idzie do elektrozaworu nie dostała temperatury i zmieniłem przewód zalalem płynem i odpowietrzalem korkiem na chłodnicy i jest tego problem ze przejade Ale i łapie temperaturę ponad pion A co najważniejsze ogrzewanie wszystko działa tyle ze górny wąż chłodnicy ciepły A dolny jak i chlodnica są letnie czy układ może być jeszcze zapowietrzony czy termostat jest winny ?

Opublikowano

No samochód łapie pion nie patrzyłem Na test nr 7 górny wąż jest gorący A dolny i chlodnica chłodna

A co do odpowietrzania to odpalalem wlaczalem nawiew na 32 stopnie i na pierwszy bieg i patrzyłem plyn robiłem też tak że zostawiłem na noc na wzniesienu przodem i płynu dolewalem

Opublikowano

Ja bym sprobowal jeszcze raz odpowietrzyc ja u siebie w M62 robie to tak:

na zimnym silniku ustawiamy na zaplon 2 pozycja ustawiamy nawiew na 32 stopnie i na maksa dmuchawe, odkrecamy korek od chlodnicy i odpowietzrnik przy chloldnicy i lejemy po sam korek i obserwujemy czy odpowietrznikiem leca babelki z plynem.Po tym zabiegu odpal pojedzil i zobacz co sie bedzie dzialo.w test nr.7 mozesz wejsc tylko jakie masz zegary z dwoma przyciskami i czy z jednym?

Opublikowano
Właśnie dziś w mieście poszła mi wskazówka na czerwone pole. Padnięty termostat - a wymieniony na nowy wraz z obudową jakies 2 miesiące temu!!! Do tego układ zapowietrzony. Oczywiście termostat nowy. Do tego okazało się, że uszczelki na korku zbiorniczka całkowicie są sparciałe i pocięte. Nie zauważyłem tego wcześniej. Kupiłam nowy korek. Mój mechanik twierdzi, że odpowietrzamy zawsze na zimnym silniku. Zalewamy zbiorniczek i jeżeli nie mamy pompki - takiej nakręcanej z manometrem to można dmuchać przez cienką szmatkę ustami tak długo aż z odpowietrznika przy termostacie i drugiego obok wlewu płynu chłodniczego będzie lecieć tylko płyn bez powietrza.
Pozdrawiam.
Opublikowano

Po co dmuchawe na max? F wystarczy 1 kreska.

Bi odpowietrza się na zimnym. Mo, na dmuchać ja tak robiłem jak, nie chciała płynu wciągać. Przed tym jak przestajesz dmuchać musisz zakręcić odpowietrznik bo znowu zassie powietrze. I tak do czasu jak nie zacznie lecieć płyn bez powietrza. Pompka niepotrzebna bo płyn po wlaniu pod korek wciągnie grawitacyjne ale nie na odpalonym silniku