Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od kwietnia poruszam się BMW 523i 97r. w samej benzynie. Miałem już kilka aut w sekwencji i wiem, że to fajna sprawa i nie mam zastrzeżeń. Mointaż nowej sekwencji w moim aucie jest nieopłacalny bo będę nim jeździł 12-18 miesięcy a może krócej. Zastanawiam się nad montażem używanej instalacji sekwencyjnej ale nie wiem czy to dobry pomysł i w jakiej kwocie powinienem się zmieścić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Problem z legalizacją, problem z przeglądami, problem przy sprzedaży, używka nie wiadomo w jakim stanie i ile będziesz musiał dorzucić, żeby działała dobrze, jak nie, możesz sobie zawory popalić i kolejne koszta wejdą.

Wrzuć sobie koszty i przewidywany przebieg w kalulator - wyjdzie Ci czy się opłaca, no i dobrze mieć gazowca co się zna, lub samemu się znać.

Opublikowano

Jeśli zrobisz 15 tys km rocznie to instalacja za 3 tys zł zwróci się w mniej więcej 1 rok, licząc, że cena gazu jest 2x mniejsza niż benzyny a przecież wiemy, że jest więcej niż 2x mniejsza, więc może nawet i krócej.

15 000 km*12l/100km= 150*12=1800 litrów benzyny

1800l*4,5zł(strzeliłem cenę benzyny)=8100 zł gdzie jeżdżąc na o połowę tańszym gazie wydamy 4050 zł czyli drugie tyle zaoszczędzimy, czyli nawet o tysiąc więcej niż średnia wartość instalacji.

Spokojnie Ci się instalacja w rok zwróci a potem zaczniesz oszczędność. Chyba, że zrobisz autem 5 tys km rocznie, to możesz się w rok nie wyrobić.