Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kilku dni mam problem z nawigacja CCC w mojej E91. Są momenty ze działa jak należy, uruchamia się szybko itd a czasami po odpaleniu auta pojawia się logo BMW i tak swieci minutę lub dwie po czym dopiero się uruchamia s czasami potrafi jeszcze przygasnąć na czarno. Dodam ze płytę z mapami tez raz czyta odrazu a raz nie.

Wiecie co może być powodem?? Znacie kogoś z woj. Opolskiego lub Śląskiego kto potrafi to profesjonalnie naprawić za godziwe pieniądze i nie obedrze mnie ze skory ???

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Bez paniki. U mnie też były takie objawy, logo bmw na 5 sekund, potem czarny ekran, raz się załączyła i działała normalnie przez tydzień, żeby przez następne dwa tygodnie nie dawać oznak życia. Dałem do naprawy do gościa pod Poznaniem (nie pamiętam już gdzie) i wszystko działa jak należy. U mnie problemem był soft. Poprzedni właściciel dał do wgrania polskiego menu jakiemuś januszowi, wszystko niby działało, ale w końcu przestało. Potem doszło do tego, że laser od DVD przestał działać i w ogóle nie czytało płyt nawigacji.

Poszukaj ofert na allegro, olx albo najlepiej na forum, jest mnóstwo ludzi którzy robią takie naprawy.

Uważaj tylko na jedno: tacy "mechanicy" często lubią ułatwiać sobie pracę, dając ci inną, praktycznie taką samą nawigacje, a twoją zostawią i naprawią później i zrobią to samo z innym klientem, bo oni zawsze mają jakieś zaplecze. Mój znajomy dał do naprawy ori navi od e90 a dostał z powrotem od e60. Wszystko niby takie same, wszystko działa jak powinno, ale potem są problemy z kompatybilnością z FRM czy innymi modułami, nie da się ustawić np. świateł, rozkładu powietrza jak masz klime automatyczną i wiele innych rzeczy.

Opublikowano
No właśnie s js jestem z pod Opola wiec do poznania jechał nie będę. A wolałbym być przy takiej naprawie. A wiec co byście zrobili na moim miejscu ??
Opublikowano
Wolałbym być przy sprawdzeniu tej navi i ewentualnym wgraniu nowego oprogramowania niż ha gdzieś wysyłać lub zostawiać właśnie u takich pseudo mechaników. Polecicie kogoś w woj. Opolskim lub Śląskim ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez paniki. U mnie też były takie objawy, logo bmw na 5 sekund, potem czarny ekran, raz się załączyła i działała normalnie przez tydzień, żeby przez następne dwa tygodnie nie dawać oznak życia. Dałem do naprawy do gościa pod Poznaniem (nie pamiętam już gdzie) i wszystko działa jak należy. U mnie problemem był soft. Poprzedni właściciel dał do wgrania polskiego menu jakiemuś januszowi, wszystko niby działało, ale w końcu przestało. Potem doszło do tego, że laser od DVD przestał działać i w ogóle nie czytało płyt nawigacji.

Poszukaj ofert na allegro, olx albo najlepiej na forum, jest mnóstwo ludzi którzy robią takie naprawy.

Uważaj tylko na jedno: tacy "mechanicy" często lubią ułatwiać sobie pracę, dając ci inną, praktycznie taką samą nawigacje, a twoją zostawią i naprawią później i zrobią to samo z innym klientem, bo oni zawsze mają jakieś zaplecze. Mój znajomy dał do naprawy ori navi od e90 a dostał z powrotem od e60. Wszystko niby takie same, wszystko działa jak powinno, ale potem są problemy z kompatybilnością z FRM czy innymi modułami, nie da się ustawić np. świateł, rozkładu powietrza jak masz klime automatyczną i wiele innych rzeczy.

Wystarczy zakodować. Jak się robi soft to pewne rzeczy ustawienia mogą się przywrócić do domyślnych.

Opublikowano

Ja też mam problem z czytaniem płyty i zauważyłem że system potrafi się sam zresetowac .

Rozmawiałem z kimś w rodzaju wspomnianego wyżej "mechanika" : przyjeżdża na miejsce ze sprawnym modułem , w 20 minut na ulicy podmienia , zabiera stary i inkasuje 200 zł .

Tylko że to ma sens praktyczny , inaczej posyłając do naprawy swój moduł musiałbym czekać z tydzień z wybebeszoną deską .

Opublikowano
Dziwne to troche... Wymiana pod blokiem czy tam gdzies na ulicy za 200zł... mało wiarygodnie i profesionalnie to brzmi...
Opublikowano
Dziwna sytuacja... wyciągnęłam płytę z czytnika i od dwóch dni jeżdżę bez płyty i nawigacja zaczęła chodzić normalnie bez problemu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co tu dziwnego. Pewnie laser pada. Jak nie ma navi, to nie mieli nim ciągle płytą, wieszając wszystko.
Opublikowano
Puki co problem ustąpił. Zastanawia mnie tylko dlaczego niekiedy przy włożeniu kluczyka radio włącza się odrazu a niekiedy najpierw logo BMW a po 3-4 sekundach radio tzn. To menu wyboru funkcji. Czy jest to jakiś zły objaw czy jak ?? Tak jak wyżej pisałem problem wieszania i restartu ustąpił po wyjęciu płyty z czytnika i od kilku dni jeżdżę bez i wszystko śmiga jak należy. Nie ukrywam ze nawigacja i tak przyda mi się wiec będę musiał to oddać do konkretnego zdiagnozowania i naprawy tylko pytanie GDZIE ?! Może Ruda Śląska i spacjalisci od BMW ???
  • 2 lata później...
Opublikowano

Nie działa nawigacja CCC Professional .

Po prostu nie ruszyła przy kolejnym odpaleniu auta . Rano OK , po południu - nic !

Ekran czarny , nie reaguje na żadne przyciski panelu radia , kontrolera ani kierownicy , nie wysuwa płyt , nie daje się resetować .

Mam wrażenie że słyszę szum kręcenia napędów , działa podświetlenie panelu radia i to chyba nawet zostało po zamknięciu auta .

Chyba nie działa także PDC nie mówiąc już o telefonie na BT .

Tak jakby odcięto zasilanie ...

Gdzie znajduje się bezpiecznik od CCC ?

Pomóżcie proszę !

UPDATE :

Po przeszukaniu interneta , także angielskojęzycznego dowiedziałem się że problem jest znany i powszechny .

Pan z Euro Diagnostyka (poza tym że nieczynne w czasie epidemii) wiedział już po symptomach ( czarny ekran , zero działania iDrive i radia oraz głośników , non-stop działający wiatrak w panelu z dyskami oraz podświetlenie przycisków) że trzeba naprawić płytę .

WAZNE aby wyłączyć zasilanie iDrive bo wykończy alumulator . U mnie zadziałało wyjęcie bezpiecznika nr 23 i 40 (na rozpisce ikonka radia ) . Przewidywany koszt to 700 zeta