Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowy na forum i nigdy nie korzystałem z takich forów. Jeśli jest podobny temat prosze o link.

Auto kupiłem dwa dni temu w Niemczech i tam je użytkuje z przebiegiem 280 tys.stało jakieś 2 miesiące z 20 l w baku. Podczas jazdy próbnej nic nie zauważyłem bo auto bylo bez blach i miałem do dyspozycji tylko osiedlowe dróżki. Na postoju jak wciskalem gaz do spodu to tez nie nic szczególnego sie nie działo.

Mam problem z czarnym dymem podczas przyspieszania. Jak robie to umiarkowany sposób to nie widzę dymu ale w depne do podłogi to zostaję czarna chmura na dwa metry. Gdy skończę przyspieszać to wszystko wraca do normy moc tez jest bo wciska w fotel.

Jak jadę powyżej 120 to czuć tez wibracje od kół ale tym się jakoś mniej martwie. Znalazłem pare wątków ale o silniku 3.0d tylko nie wiem czy te jednostki sa na tyle podobne zeby sie czymś sugerować

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Są bliźniacze, trzeba sprawdzić korekcje wtryskiwaczy i zawór egr, może być zawalony i nie pracuje jak powinien.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz

Zawór egr sprawdze sam jesli bedzie zawalony to czym i jak go ewentualne czyścić jesli to wtryskiwacze czy stanie sie cos jesli przejade jeszcze z 2-3 tys bo mam zamiar wtedy jechać polski wiesz u nas naprawy polowe tańsze.

A skoro mowisz że ze silniki bliźniacze to w postach o silniku 3.0 czytałem jeszcze o przeplywomiezu który był powodem dymienia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli byłby problem z powietrzem/dolotem to byłby zanik mocy, więc raczej odpada, chyba, że nie odczuwasz tego. Egr czyszczę zmywaczem uniwersalnym do tarcz hamulcowych. Nie da się odpowiedzieć na pytanie czy nic się nie stanie przez 3k km, bo może nawet wypalić się dziura w tłoku, ale to w skrajnych przypadkach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Egr oczyszczony kopcenie jakby mniejsze ale nadal jest jak przykrece to 5 tys. Po wyjęciu egr w kolektorze też sporo sadzy bylo. Dzisiaj jadę

do kolegi na komputer zobaczymy co wyjdzie.

Ale mam zamiar doprowadzić to auto do perfekcji bo wczesniej miałem primere p 12 i mondeo mk3 i nie maja porownania w prowadzeniu.

Opublikowano
Egr oczyszczony kopcenie jakby mniejsze ale nadal jest jak przykrece to 5 tys.

Jesteś wielce zdziwiony, że przy 5 tys obr. Ci dymi???

Jaki jest sens kręcenia tego silnika do 5 tys obr. skoro jego max moc i moment jest w granicy 3500-3700 obr. (powyżej tego to już jest puszczanie daremnych bąków) ?????

Pzdr.

Opublikowano

To automat jak depne do spodu to skrzynia sama redukuje i wykręca prawie 5 tys. Rozumiem kopcenie bo to desiel i bedzie kopcil ale to była przesada dym za ktorego nic nie bylo widać bylem dzisiaj na kompie zadanych błędów. Potem przegonilem po autostradzie 40 km 170 na godzinę plus wyczyszczony egr i po problemie. Kopci znaczne mniej.

Dzieki za podpowiedzi

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kopciucha trzeba raz na jakiś czas dobrze przegonić :cool2: jak będzie dymił na niebieskawo po odpaleniu to wymień odmę, w sumie jak nie wiesz kiedy była ruszana to warto zająć się nią przy wymianie oleju.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL