Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A więc tak panowie mieszkam w niemczech i tu wymiana silnika kosztuje 2000euro nie mam tych pieniędzy przy autach robiłem bardzo dużo więc jako takie pojęcie mam warunki do wymiany silnika wszystkie narzędzia posiadam kupuję kompletny silnik złożony ze wszystkimi podzespołami czy mogli byście mi pomuc dobrą radą na co zwrócić uwagę itd co po kolei podłączać i wogóle chciał bym zebrać jak najwięcej informacji zanim zabiorę się za robote pozdrawiam i z góry dziękuję dodam że wymiana będzie na taki sam silnik
Opublikowano
Wiem że to męczące komuś opowiadać krok po kroku co robić ale za żetelną pomoc jestem w stanie zapłacic :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy mogli byście mi pomuc dobrą radą na co zwrócić uwagę

Zwruc uwage na zabezpieczenie betonu w garazu bo jesli to nie jest twoja wlasnosc a go ufajdasz olejami to bedzie poczatek problemu...

przy autach robiłem bardzo dużo więc jako takie pojęcie mam warunki do wymiany silnika wszystkie narzędzia posiadam kupuję kompletny silnik złożony ze wszystkimi podzespołami

Jesli sie czujesz na silach to pomysl nad remontem bo jak te slupki tyle kosztuja to spokojnie wystarczy Ci kasy na remont i bedziesz wiedzial co masz w srodku.

co po kolei podłączać i wogóle chciał bym zebrać jak najwięcej informacji zanim zabiorę się za robote

Pierwsze odlacz aku a jak przystapisz juz do demontazu to nie ma znaczenia co w jakiej kolejnosci bedziesz odpinal.Wtyczek nie pomylisz bo nie ma takiej opcji ale na wszelki wypadek fotografuj kazdy etap pracy -jak cos zapomnisz to bedzie jak znalazl.

Opublikowano
A orientuje się ktoś jaki jest koszt szlifu wału wyważenia i panewek ? I planowania głowicy i szlifu zaworów ?
Opublikowano
Ok dziękuję a śruby korbowodów też trzeba nowe ? Bo szukam kompletu uszczelek góra dół na allegro i nic nie mogę znaleźć dostaję gorączki od tego już
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a śruby korbowodów też trzeba nowe ?

Nie.To sa sruby sztywne.

Bo szukam kompletu uszczelek góra dół na allegro i nic nie mogę znaleźć dostaję gorączki od tego już

Szukaj kompletu na caly silnik za posrednictwem jakiegos sklepu motoryzacyjnego.-jak jestes z okolic krakowa to moge pomuc.

Tloki i pierscienie tylko w serwisie.

Opublikowano (edytowane)
A wiec będę wymieniał tylko pierścienie tłoki są w dobrym stanie szlif wału rozrząd panewki i uszczelki co do pierścieni to muszę kupić wysyłkowo ponieważ mieszkam w niemczech a tu strasznie drogo uszczelki znalazłem cały komplet za 924zł cena jest ok ? Rozrząd velvetronic za 310zł śruby głowicy za 100zł i pierścienie goetze za 107zł za sztuke będzie ok ? Edytowane przez jeycoob
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To poszukaj w eBay a nastepnie popytaj w sklepach-jesli masz w poblizu sklep sieci Mepo lub Westermann to tam kupisz w miare tanio czesci

Pierscienie w Polsce tez nie beda tanie bo tylko autoryzowany serwis Cie ratuje.

Opublikowano
Czemu pierścienie tylko w serwisie ? Dzwoniłem do firmy co szlifują wały mam im go wysłać i zobaczą co da się zrobić facet mówił że może polerka wystarczy bo nie chętnie szlifuje wały od bmw bo są miękkie w środku w razie potrzeby wyważy cene poda po oględzinach
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sa czesci ktorych nie kupisz w zamienniku i wtedy tylko oryginal w serwisie...

Komplet uszczelek wyglada na kompletny ale jak masz zamiar sam sie pobawic docieraniem zaworow to musisz osobno kupic uszczelniacze zaworowe.

Wrzuc zdjecia panewek i czopow walu -zobaczymy czy jest az tak zle.

Odpusc sobie polerowanie-szkoda twojej kasy

Opublikowano
teraz jestem w pracy na dwa tygodnie jak bede w domu to wyślę a pierścienie znalazłem za sztuke za 100zl z hakiem
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
szlif wału w n43 jest dosyć ryzykowny. spotkałem już przypadek pękniętego wału. wytrzymał 30tyś... lepiej zakupić używany nominał...