Skocz do zawartości

Podwozie w trybie Sport+

PcStud

Rekomendowane odpowiedzi

Szybkie pytanko: co oznacza "zoptymalizowane podwozie" w trybie Sport+? Nic mi nie wiadomo, żebym miał jakąś dodatkowa opcję pozwalającą na sterowanie zawieszeniem, a trudno mi sobie wyobrazić, że w standardzie dają sterowane elektronicznie amortyzatory czy tym bardziej pneumatykę. Ściema jakaś? Samochód to 318d Tourning Sport.

Chyba układ kierowniczy tylko się usztywnia.

Ja mam zawieszenie M EDC. W tym trybie usztywniają się amortyzatory.

zmienia się ustawienie silnika, skrzyni biegów, wspomagania... nie wiem tylko skąd w opcjach pojawia się zawieszenie (można włączyć i wyłączyć); błąd w systemie, ściema... czy faktycznie coś tam się zmienia? zawieszenie mam standardowe

No właśnie że zmienia się charakterystyka zawieszenia już od trybu sport. Staje się sztywniejsze na nierównościach i mniej sie wychyla na łukach. Co dokładnie się dzieje w sensie technicznym nie wiem. Układ kierowniczy tez sie zmienia - ciężej chodzi kierownica, usztywnia sie. Można to wyłączyć w opcjach idrive.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze

To zależy od tego czy się ma adaptacyjne zawieszenie. Jeśli tak to w tym przypadku dodatkowo zwiększa się siła tłumienia. Jeśli nie to tylko wspomaganie zmniejsza siłę.

Jako ciekawostka - Mercedes s klasie - jest w opcji kamera która rozpoznaje stan nawierzchni przed autem i odpowiednio reguluje ustawieniami tłumienia nierówności...

Sent with handy.

W BMW 7 tez tak jest. Jest dodatkowa opcja "adaptive" czy jakoś tak oprócz comfort, sport itd.

Mam F31 z M pakietem i u mnie zmienia sie charakterystyka zawieszenia. Szczerze mówiąc to nie mogę nigdzie doczytać jakie zmiany niesie M pakiet oprócz stylistycznych (zderzaki, kierownica itp). Podobno zawieszenie jest niższe o ok 10mm. Ale mam jeszcze xdrive i jedni mówią ze w xdrive nie ma obniżenia a inni ze tez jest. Jak dla mnie wydaje sie ze jest niżej niż normalnie i wszyscy co patrzą na auto tak mówią. Nawet w ASO jakoś nie za bardzo wiedzą. No ale to tak tylko apropos...

W BMW 7 tez tak jest. Jest dodatkowa opcja "adaptive" czy jakoś tak oprócz comfort, sport itd.

Mam F31 z M pakietem i u mnie zmienia sie charakterystyka zawieszenia. Szczerze mówiąc to nie mogę nigdzie doczytać jakie zmiany niesie M pakiet oprócz stylistycznych (zderzaki, kierownica itp). Podobno zawieszenie jest niższe o ok 10mm. Ale mam jeszcze xdrive i jedni mówią ze w xdrive nie ma obniżenia a inni ze tez jest. Jak dla mnie wydaje sie ze jest niżej niż normalnie i wszyscy co patrzą na auto tak mówią. Nawet w ASO jakoś nie za bardzo wiedzą. No ale to tak tylko apropos...

W autach po LCI z xdrive i M-pakietem zawieszenie jest niższe o 10 mm.

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17

Niestety to nie prawda.

Są informacje w folderach i na stronach www (na polskiej www nie mogę teraz znaleźć, ale na niemieckiej już tak), że obniżenie o 10 mm nie dotyczy wersji xDrive.

Być może są twardsze sprężyny lub inne amortyzatory, ale zawieszenie w mPakiecie z xDrive nie jest obnizone

https://www.bmw.de/vc/ncc/xhtml/start/startWithConfigUrl.faces;jsessionid=15ddf8d11b9f66887ffb2974eefe.4?country=DE&market=DE&productType=1&brand=BM&locale=de_DE&name=n1z8i7p5#OPTIONS

cytuje:

Zehn Millimeter Tieferlegung senken den Schwerpunkt für höhere Kurvengeschwindigkeiten (keine Tieferlegung bei xDrive Modellen)

z polskiego folderu opis mPakietu:

Sportowy układ jezdny M niedostępny w połączeniu z xDrive

Niestety to nie prawda.

Są informacje w folderach i na stronach www (na polskiej www nie mogę teraz znaleźć, ale na niemieckiej już tak), że obniżenie o 10 mm nie dotyczy wersji xDrive.

Być może są twardsze sprężyny lub inne amortyzatory, ale zawieszenie w mPakiecie z xDrive nie jest obnizone

https://www.bmw.de/vc/ncc/xhtml/start/startWithConfigUrl.faces;jsessionid=15ddf8d11b9f66887ffb2974eefe.4?country=DE&market=DE&productType=1&brand=BM&locale=de_DE&name=n1z8i7p5#OPTIONS

cytuje:

Zehn Millimeter Tieferlegung senken den Schwerpunkt für höhere Kurvengeschwindigkeiten (keine Tieferlegung bei xDrive Modellen)

z polskiego folderu opis mPakietu:

Sportowy układ jezdny M niedostępny w połączeniu z xDrive

Tak mnie poinformowano w ASO jak zamawiałem swoją 330i xdrive z adaptacyjnym zawieszeniem.

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17

Z tego co wiem to amory i układ kierowniczy zmieniają swoja charakterystykę ale zawias się nie obniża, właśnie dlatego mocno zastanawiam się nad zmianą sprężyn na Eibach'y , z tego co widać na poniższym filmie to ma sens i co najwazniejsze nie jest to zmiana ekstremalna tylko co najważniejsze poprawiająca trakcję i wygląd .

Edytowane przez rabbit72
p44ahXld_o.jpg

w xD jest dostępne tylko adaptacyjne zawieszenie, czy jest niższe, jeszcze nie wiem:)

Nie jest. Widziałem info o tym. Nie pamiętam dokładnie gdzie. Swoją drogą to ciekawe jak się utwardza skoro się nie obniża :?: :shock:

Najprawdopodobniej coś w tym stylu

http://autokult.pl/4185,amortyzatory-o-zmiennej-charakterystyce-tlumienia-sterowanie-zaworami-elektromagnetycznymi , http://autokult.pl/4242,amortyzatory-o-zmiennej-charakterystyce-tlumienia-ciecze-magnetoreologiczne

p44ahXld_o.jpg