Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od czasu ciepłych dni mam problem z nawiewami, a dokładniej wyłączają się one w różnych momentach. Odpalam auto nawiewy ładnie pracują po przejechaniu kilometra bum nawiewy nie działają. Czasami za jakiś czas się włączają, a czasami nie. Zauważyłem że gdy nawiewy się wyłączą i za jakiś czas mocniej przyhamuję to się włączają, ale po jakimś czasie znów się wyłączają. Jest tak niezależnie czy klima jest włączona czy nie.

Zauważyłem też że gdy w samochodzie temperatura spadnie i ustawiają się niższe obroty nawiewu to prawie wcale on się nie wyłącza lub na krótki okres czasu.

Myślałem że kostka nie łączy przy jeżu przez te włączanie się nawiewów przy hamowaniu, lecz ruszanie kostką i jeżem nic nie pomaga. Jeż był wymieniany w tamtym roku. Próbowałem ruszać przewodami od czujnika w parowniku, od czujnika temp cieczy w zbiorniczku i jakimiś innymi wiązkami, ale nie powodowało to włączania się nawiewów.

Dodatkowo na wyłączonym silniku włączyłem z MIDa wentylacje i w tym wypadku nawiewy chodziły przez jakieś 5 min nie wyłączając się (po tym czasie wyłączyłem to), gdzie przed włączeniem tego na odpalonym silniku nawiew nie chodził.

Jakieś pomysły co może powodować takie coś?

Jak coś to mam interfejs oraz inpe więc mogę sprawdzić jakieś parametry podczas pracy auta.

Opublikowano
O jeżu czytałem tylko czy by to był on? Po tym jak nawiew się włącza po przyhamowaniu wykluczyłem go.