Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Jestem tu "nowy" więc na początek wielkie CZEŚĆ dla wszystkich.

mam takie pytanie. Jestem na etapie szukania dla siebie wymarzonej beemki. Interesują mnie modele E38 ( najbardziej) i E39 z pierwszych lat produkcji. Czyli 7 lata 1994-1996 5 1996-1998. Zastanawia mnie jedna rzecz . Wiele aut które oglądalem nie mialy fabrycznych spryskiwaczy xenonów a uchodzą niby za bezwypadkowe. I tu moje pytanie. Czy jak auto ma xenony to zawsze ma spryskiwacze? . Przypominam że chodzi mi o auta z pierszych lat produkcji ( jeśli to ma wogóle jakies znaczenie)

Skorzystalem z opcji :search: ale jakos sie nie doszukalem. :cry2:

pzdr

Krzysztof Krawczyk

Opublikowano

byly zwykle swiatla bez spryskiwaczy to na pewno :)

jak auto ma fabryczne xenony to sa i spryskiwacze

ale zdaje sie tez moga byc swiatla zwykle ze spryskiwaczami, bo to byla opcja do zwyklych swiatel

a do xenonow tej opcji nie bylo, bo juz byla zawarta w opcji xenon :)

wiec jak widzisz xenony bez spryskiwaczy to

albo byl wypadek i ktos zalozyl zwykly zderzak

albo

sa to xenony przerabiane, ewentualnie zmieniane

moge sie mylic, niech mnie ktos poprawi jesli nie mam racji :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

W E32 były xenony w połączeniu z NIVO. Spryskiwacze były opcją dodatkową do lamp zwykłych jaki i xenonów.

W E38 na początku było podobnie bo McPaul na przykład miał ( nie wiem czy ma jeszcze ) 740 E38 z xenonami bez sprysków.

Z tego co wiem to dopiero po liftingu '98 w E38 xenony były razem ze spryskiwaczami ( jako cześć tzw INNOVATIONS PAKET ) .

Opublikowano

to zapytam inaczej. Znam się slabo więc może to glupie pytanie ale czy można jakos po np nr VIN dojść czy spryski wyjechaly z fabryki czy tez nie ??

pzdr

KK

Opublikowano
W e38 i e39 jesli masz xenony to musisz miec spryskiwacze. Na 100%. Nie moze nie byc. Jestem pewny. Jedz do serwisu, popwiedza Ci to samo. I wszystkie dane po nr VIN tez Ci podadza. Calutkie wyposazenie. Jesli auto ma xenony a nie ma spryskow, to sa dwie opcje: albo koles sobie zamienil zwykle swiatla na xenony, albo mial stluczke i musial zderzak zmienic, wiec olal spryskiwacze i kupile zderzak bez miejsca na nie, a spryski wywali. W tym pierwszym przypadku, oczywiscie latwo idzie to poznac, wystarczy sprawdzic, czy ma czujnik poziomowania na wachaczy, chyba w prawym przendim kole, bo jesli przerabial to tanim sposobem, to napewno nie zalozyl czujnika. Pozdrawiam. Nie ufaj sprzedawcy w Polsce. Jedz do serwisu bmw, zaplac 250 zl za przeglad i spij spokojnie. Pozdrawiam.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

mi sie tez wydaje ze nie ma szans aby byly xenony bez spryskow

to by nie dostalo homologacji, xenony bez spryskow nie sa zgodne z prawem

przepisy sa takie ze auto fabryczne z xenonami musi miec spryski

i jeszcze jedno, zauwazylem ze w niektorych e38 obok pokretla sciemniania licznika i swiatelek jest inne pokretlo, domniemuje wlasnie iz jest to regulacja reflektorow

ale jest ona tylko gdy nie ma fabrycznie xenonow, bo ja nie mam takiego pokretla i same mi sie poyzycjonuja

wiec mysle ze jesli pokretelko jest, to xenonow fabrycznie nie moglo byc

Opublikowano

Chłopaki na 100% wczesne modele E38 wychodziły z xenonami ale bez sprysków :D ( oczywiscie mozna było do xenonów dokupic dodatkowo spryskiwacze) na 7er.com tez kiedys padło to pytanie i tez sie co niektórzy dziwili. Ale w pozniejszym czasie juz xenon zawsze był ze spryskiwaczami. Najlepszy dowód to było auto McPaula z tego forum- E38 740 chyba '94 - fabryczne xenony bez spryskiwaczy. Zderzak miał oryginalny :D

Co do homolgacji to w tamtych latach nie było takiego wymogu-jesli dobrze pamietam to niemieckie przepisy mowią ,że -

auta rejestrowane po 01.06 .2000 muszą miec spryskwiacze.

Najlepszy przykład - E32 wychodziło tez z xenonami bez obowiazkowych spryskiwaczy jak juz wyzej pisałem. Ale obowiazkowe było NIVO.

Zresztą na trójka na stronie tytułowej Bmw Klub Polska tez ma xenony i nie ma sprysków :D

Opublikowano
E38 i E39 (rok 94 - 95) wychodziły na xenonach bez spryskiwaczy lamp. Jeżeli ktoś twierdzi inaczej chętnie zrobię zakład haha.
www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
W E32 były xenony w połączeniu z NIVO. Spryskiwacze były opcją dodatkową do lamp zwykłych jaki i xenonów.

W E38 na początku było podobnie bo McPaul na przykład miał ( nie wiem czy ma jeszcze ) 740 E38 z xenonami bez sprysków.

Z tego co wiem to dopiero po liftingu '98 w E38 xenony były razem ze spryskiwaczami ( jako cześć tzw INNOVATIONS PAKET ) .

Dkładnie tak. Ja mam auto z 95r. które napewno ma oryginalny przód i nie mam sprysków. Zresztą ten temat już kiedyś był.Ktoś też pisał że nawet w E-46 nie pamiętam do którego roku ale jakoś tak chyba 2000 też mogło nie być sprysku.

Więc niekoniecznie jak nie ma sprysku to auto musiało być walone.

Opublikowano
To jest suchar. Nivo w sumie daje to, ze auto jak jest obciazone to tyl nie usiadzie. OK, ale spryskiwacze sa po to, zeby wyczyscic szkla. Jesli ksenon swieci, a szkla sa brudne, to swiatlo robi sie rozproszone i oslepia innych tak czy owak. NIe rozumiem dlaczego nie robili spryskow. Napiszcie jeszcze, czy to znaczy, ze te xenony w modelach e38 94-95 mialy reczna regulacje wysokosci ? Bo to dla mnie dziwne jest.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Regulacja jest automatyczna ale spryski nie były w standardzie.Najlepsze jest to że auto jest w oryginale a jak sie gliniarz uprze to w świetle przepisów może Ci zabrać dowód za brak sprysków.
Opublikowano
Regulacja jest automatyczna ale spryski nie były w standardzie.Najlepsze jest to że auto jest w oryginale a jak sie gliniarz uprze to w świetle przepisów może Ci zabrać dowód za brak sprysków.

nie sądzę Tu raczej zadziala zasada że " Prawo nie dziala wstecz" . W chwili produkcji tego auta nie bylo takich przepisów/wymogów .

pzdr

KK

Opublikowano

co z tego ze nie dziala wstecz

a jak to udownidc gliniarzowi?

miec papier z aso z pieczatko ze auta fabrycznie mialy xenony a nie mialy spryskow? :)

Opublikowano

Mcpaul, czyli nie masz w aucie regulacji poziomu swiatel?

nie masz tez zaslepki na takie pokretlo?

bo jesli masz zaslepke, to znaczy ze auto nie mialo fabrycznie xenonow

Opublikowano
co z tego ze nie dziala wstecz

a jak to udownidc gliniarzowi?

miec papier z aso z pieczatko ze auta fabrycznie mialy xenony a nie mialy spryskow? :)

myśle raczej że trzeba sprawdzić od kiedy ten przepis wszedl w życie i tyle. Auta wyprodukowanego przed tą datą nie będzie obowiązywal

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Pytanie pomocnicze - od kiedy spryskiwacze do xenonów były prawnie wymagane?! Bo ostawiam, że od ~1996. A wcześniej nie były wymagane więc mieć nie musiały - i tak też były homologowane. A jeśli były homologowane to policjantowi nic do tego.
Opublikowano
Ja mam e39 z 98r z dokladanymi ksenonami.Poprzedni wlasciciel wycia tylko dziury na spryski ale juz nie "zdazyl" ich zamontowac :D bo szkoda mu bylo 600zl.Nie jestem pewien co do syst samopoziomujacego bo sprawdzalem to w nocy w obciazonym aucie i nie bylo dziwnych reakcji innych uzytkownikow drogi :worried: Sprawdze to dokladnie jak bede montowal spryski.

oo= [] []= oo BokiemMuszeWchodzic

http://img514.imageshack.us/img514/9429/pic03097wo4.jpg

Diesel Driver

• 7 lat później...
Opublikowano
Odgrzeję kotleta :-). Ja również mam oryginalne ksenony bez sprysków. Pytanie brzmi czy warto je dołożyć? Na ile to poprawia widoczność, czy jest to skomplikowane do założenia i czy nie zacznie pochłaniać wielkich ilości płynu do spryskiwaczy ? :-)

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano

Mam to samo, e38 z 1995r z xenonami bez sprysków. Pytanie...czy to ja musze udowodnić policjantowi przy ewentualnej kontroli ze tak jest w tym modelu?

Czy wystarczy pokazać datę produkcji samochodu ?

Co zrobić przy ewentualnej próbie zatrzymania dowodu? Można nie oddać dowodu i poprosić o wniosek do sądu ?

Tak sobie gdybam... :)