Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku lat używam jednych okularów przeciwsłonecznych w czasie jazdy autem gdy jest intensywne słońce. Jest coraz cieplej i coraz więcej słońca, coraz częściej używam okularów. Jednak okulary jakie mam są trochę niewygodne, po kilku godzinach ich używania odczuwam niewygodny ucisk na nosie.

Zdecydowałem się zmienić okulary i zamówiłem sobie niedawno nowe “Filtr UV-400 kat. 3, Polaryzacja” http://allegro.pl/show\_item.php?item=6739461826. Jednak jak je założyłem to okazało się, że obraz na head up display jest prawie niewidoczny. Na aktualnych okularach przeciwsłonecznych nie mam takiego problemu.

Wie może ktoś jakie parametry powinny mieć okulary przeciwsłoneczne aby obraz z head up display był poprawnie widoczny?

Ze względu na czas to najchętniej zamówiłbym coś przez internet, tylko teraz to nie wiem na co patrzeć aby znowu nie zamówić okularów, w których nie będę widział poprawnie obrazu z HUD.

Opublikowano
Dzięki za wskazówkę. Znalazłem więcej o temacie tutaj http://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=805592 Z tego wynika, że najlepiej kupić okulary bez polaryzacji. KIlka osób pisało, że widać poprawnie HUD w okularach polaryzacyjnych Oakleys ale ceny widzę takich okularów startują od 600 zł to chyba poszukam czegoś bez polaryzacji :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powiem tak - do jazdy samochodem (i nie tylko) sugeruję okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją. Sam używam od lat tego typu Ray-Banów z wszelkimi możliwymi filtrami i uważam, że nie ma lepszej opcji na słoneczne dni. Jeśli chodzi o HUD to faktycznie w takich okularach jest lekki problem z wyświetlanymi informacjami, ale nie jest tak, że ich wcale nie widać. Po prostu są nieco mniej widoczne niż zwykle (jakby przyciemnione). Zawsze też w celu "rozjaśnienia" obrazu słabiej widocznego przez polaryzację możesz przechylić głowę w bok o kilka stopni, wtedy obraz będzie jak bez polaryzacji ;) Uważam, że polaryzacja ma więcej plusów niż minusów, aby z niej rezygnować tylko z powodu gorszej widoczności HUD-a. Fajnie, że w BMW wszystko widać na ekranie nawigacji itp., bo w niektórych samochodach stosując okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją, nie widać na tym ekranie zupełnie nic.

Aha, na okularach nie warto oszczędzać. Wydasz tysiaka, ale takie okulary służą latami i przecież możesz ich używać nie tylko w samochodzie. Kiedyś jakiś optyk mi powiedział, że jeśli ktoś miałby kupić plastikową tandetę z marketu to lepiej niech wcale nie nosi okularów, bo takimi za 50zł można sobie jedynie popsuć wzrok. Nie wiem ile w tym prawdy, a ile marketingu, ale ja mimo spędzania od ponad 20 lat astronomicznie wielkiego czasu przed komputerem nie mam najmniejszego problemu ze wzrokiem. Być może również dzięki temu, że inwestuję w dobrej jakości okulary przeciwsłoneczne na słoneczne dni i łykając tabsy m.in. z luteiną :)

P.S. Do rejestratora jazdy, jeśli ktoś używa, również polecam dokupić filtr polaryzacyjny. Zwłaszcza na lato. Obraz żyleta i nie widać żadnych refleksów odbitych od szyby czy kokpitu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam okulary i to dobrej firmy, w których nie widzę dobrze niektórych wyświetlaczy klimy, radia itd. :) Nie wiem od czego to zależy, ale zakładałem dla porównania okulary kumpla i tego problemu nie było. Najwyraźniej jest to kwestia jakichś rozwiązań zastosowanych przez konkretnych producentów okularów. Tak samo będąc w kabinie, gdy patrzę na niektóre szyby, widzę na nich plamy w kształtach coś jak plastry miodu. :)
Opublikowano
Ja po jakims czasie od kupna auta pierwszy raz zalozylem okulary w tym aucie i doznalem szoku. 'Gdzie jest moj HUD, tak szybko szlag go trafil, pieknie....' Jaka radosc jak na chwile zdjalem okulary :).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Polaryzacja, filtry antyrefleksyjne - dzięki temu niektóre rzeczy "znikają", a raczej przestają być widoczne, a inne się "pojawiają", a raczej zaczynają być widoczne :D
Opublikowano

Po kilku postach tutaj postanowiłem jednak zainwestować więcej w okulary. Nie miałem za bardzo czasu na przegląd różnych możliwych opcji. Na codzień okularów nie noszę, więc nie wiedziałem za bardzo którzy producenci mają lepsze a którzy gorsze okulary.

Ostatecznie wyboru dokonałem po wizycie w jednym sklepie z okularami w galerii handlowej. Pewnie szukając sklepu poza galerią można zaoszczędzić trochę pieniędzy ale nie miałem na to czasu.

Dotychczas miałem okulary kupione zawsze gdzieś na stacji benzynowej lub stoisku z okularami w jakimś markecie, były to okulary nie droższe niż 50 zł.

Dzisiaj po przymierzeniu kilku okularów wybrałem, polecane też tutaj wyżej, okulary firmy Ray Ban. Wybrałem model bez polaryzacji. Po założeniu od razu czułem, że są wygodniejsze i lżejsze od moich aktualnych okularów marki “bingo bango”. Od razu po wyjściu ze sklepu była próba w aucie. Byłem bardzo zaskoczony ich jakością, nie sądziłem, że może być taka różnica w patrzeniu przez okulary. Dla mnie zawsze okulary to były okulary, wszystkie takie same.

Okulary są bez polaryzacji więc HUD jest bardzo dobrze widoczny. Te nowe okulary dużo lepiej chronią też przed słońcem w porównaniu z poprzednimi. Wydałem około 600 zł ale warto. Mam tylko nadzieję, że ich nie połamię jakoś przez przypadek i będą mi długo służyć :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:cool2:

Z okularami jak z samochodami. Są "samochody" i Samochody przez wielkie "S" :D

Opublikowano
Ja nie mam huda. Ale mam wade wzroku. Na lato mam zrobione korekcyjne soczewki przyciemniane. W tym roku sobie zmienilem i mi dorzucili powloke polaryzacyjną. Masakra. Jedna wielka kolorowa plama z przodu, jesli macie szybe odbijajaca promienie sloneczne.
Opublikowano
Ja nie mam huda. Ale mam wade wzroku. Na lato mam zrobione korekcyjne soczewki przyciemniane. W tym roku sobie zmienilem i mi dorzucili powloke polaryzacyjną. Masakra. Jedna wielka kolorowa plama z przodu, jesli macie szybe odbijajaca promienie sloneczne.

Od wielu lat używam markowych okularów z polaryzacją , kiedyś tylko zerówki , teraz z racji wieku z uwzględnioną już mocą optyczną i szyby przednie w moich autach siedząc za kierownicą są zawsze idealnie przejrzyste , w słoneczne dni deska rozdzielcza nie odbija mi się na szybie . Gdy zakładam zwykłe p/słoneczne nawet jak będą to Ray-bany , Oakleye czy inne markowe ale nie będą miały polaryzacji zawsze na szybie spada przejrzystość bo pojawiają się odbicia szczątkowe . Natomiast dwójłomność , czyli te rozszczepienia światła w okularach z polaryzacją pojawiają mi się za to na szybach bocznych F10 . Szyba przednia standardowa bez HUD .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja ostatnio kupilem okulary z polaryzacja do mojej wady wzroku i rzeczywiscie headup jest mniej widoczny, ale nie przeszkadza to w uzytkowaniu...