Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niestety odkryłem świst w okolicach turbiny. Lekko słychać go nawet na biegu jałowym.

Zobaczyłem, że czarny wąż doprowadzający powietrze nie jest przytwierdzony do turbiny żadną opaską. Jezeli tam opaski nie powinno być, to pewnie jakiś pierścień uszczelniający - pytanie moje następujące czy ten wąż powinien mieć luz na mocowaniu do turbiny? bo ja moge nim poruszać tak około 10 -12 mm (jakby pierścień nie trzymał)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Waz doprawadzajacy powietrze od filtra do turbiny niema fabrycznie opaski. W srodku jest pierscien uszczelniajacy, ale faktycznie niesiedzi sztywno i mozna nimi poruszyc tak jak pisales.

Wymienialem ten pierscien na nowy i nic sie niezmienilo. To niema wplywu na syczenie.

Opublikowano
Ogólnie turbina nie powinna być słyszalna prawda? To że gwiżdże(świszczy) - nie jakoś super głośno to nie jest poprawny objaw?
Opublikowano

Jak wchodzi na obroty to lekko ja slychac, ale to normalne. Gorzej jak dzwiek przypomina wycie.

Np. : ten dzwiek z filmu ponizej nie wrozy nic dobrego

Opublikowano
No własnie taki oto dźwięk mnie dopadł. Czy to turbo pada w 100% czy jest opcja ( mniej bolesna) ?
Opublikowano

Proponuje podjechac do kogos zaufanego, zeby posluchal na zywo i sprawdzil luz na wirniku.

W ciemno lepiej nieruszac nic.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Macie kogoś "zaufanego" w Bydgoszczy?

Ja jestem z Bydgoszczy.

Możesz sobie porownac do mojego i możemy wirnik (luz, wygląd) sprawdzić w 5 minut, albo i w 3.