Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moją BMW. Podczas jazdy gdy utrzymuję stałą prędkość i wcisnę sprzęgło obroty rosną o o koło 200 obr/min po czym utrzymują się i powoli opadają. Przy postoju gdy go gazuje nie występuje ten objaw. Błędów na kompie nie ma żadnych. Zaznaczam, że nie jest to normalne bo wcześniej przez około pół roku jazdy tym samochodem tego objawu nie było. Auto posiada instalację gazową, lecz na obu paliwach jest tak samo.

Sprawdzane części:

- klapka w dolocie

- guma między przepływomierzem, a przepustnicą

- przepustnica wyczyszczona

- odma zmieniona 3 miesiące temu przed wystąpieniem problemu

- wymieniona uszczelka pokrywy zaworów także przed wystąpieniem problemu

Proszę o jakieś podpowiedzi jeśli ktoś ma jakieś sugestie.

Opublikowano
ja tez stawiam na ten zawór biegu jałowego. u mnie jest podobnie co jakiś czas, ale czyszczenie pomaga. podczas jazdy i naciśnięciu pedału sprzęgła obroty stoją jak stały czyli np. 2500 obr. i po chwili wolno opadają, a po puszczeniu pedału gazu podczas jazdy ekonomizer nie pokazuje zera tylko wychyla się cały czas . Po czyszczeniu wszystko przemija.
Opublikowano
Jeżeli masz tempomat to sprawdź działanie czujnika sprzęgła. Nie napisałeś z którego roku auto jeżeli stary rodzaj tempomat na lince to sprawdź poprawność działania silniczka tempomat.