Skocz do zawartości

e60 530d pasek klimatyzacji wersja bez napinacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Napotkałem problem, w e60 530D z 2004 jest pasek klimatyzacji wersja bez napinacza, postanowiłem wymienić pasek i według vin jest pasek 4pk830 elast

Taki więc kupiłem 4pk850 (830) elast

Pod czas wymiany zonk, mimo odkręcenia kompresora sprężarki nie można było założyć paska, był stanowczo za mały i nie wiem jak możliwe było by naciągnięcie go

Obecny pasek ma rozmiar 4PK 867 (843), ale mimo VIn i potwierdzeń z BMW powinien być 4pk830...

Opublikowano
Hehe ,ja to mialem po wymianie kola pasowego ori na ori,tez kupilem pasek ori nawet w salonie bmw wedlug vin i kicha mały więc kupiłem yen dłuższy niby do wersji z napinaczem i pasuje jak ulał,30 tyś km zrobione i żadnych negatywnych skutków.Prawde mówiąc nikt niewie dlaczego tak sie dzieje w serwisie bmw tez rozlozyli ręce.
Opublikowano
a jesteś w stanie podać rok auta i miesiąc oraz kod silnika i dokładny numer oznaczenie paska ? bo obecny ten dłuższy pasek co jest zamontowany to mi się ślizga na rolce kompresora jak włączy się klime na wolnych obrotach i dlatego chce go wymienić (na wyższych obrotach jakoś się kręci)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Są specjalne przyrządy do zakładania elastycznych pasków, kosztują kilka dyszek:

Jak się postarasz, to i bez tego założysz i to bez odkręcania sprężarki klimy. Po to jest elastyczny, żeby go można było troszkę rozciągnąć.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Rzeźnia jest ale idzie. najlepiej we dwiuch to robić bo jak będziesz sam kręcił kołem pasowym to na samym końcu będzie ci pasek spadał. Zdecydowanie łatwiej jest od dołu. Także jeden trzyma pasek (UWAGA NA PALCE) drugi kręci kołem i pomaga w przytrzymywaniu. Do naciągania używałem długiej szmaty.