Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Mam problem odnośnie modułu świateł inaczej mówiąc moduł FRM.

Posiadam bmw e90 2010r. lampy zwykłe + halogeny ale nie działaja mi kierunkowskazy, czytając posty na forum dowiadziałem sie ze moze byc uszkodzony frm. Posiadam moduł led basis i tu kieruje moje pytanie czy mozna go zamienic innym typem modułu tak aby wszystko dzialalo jak dawniej czy musi byc ten sam?

Z góry dzieki za pomoc

Opublikowano (edytowane)
Problem z modułem ponieważ po rozebraniu w module brakowało procesora , ale moje pytanie czy mozna go zamienic innym typem? dodam rozniwez ze aut kupilem uszkodzone wiec mogł ktos juz przy nim majstrowac Edytowane przez sajmon92
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem z modułem ponieważ po rozebraniu w module brakowało procesora , ale moje pytanie czy mozna go zamienic innym typem?

:shock: :shock: Jeśli w nim brakuje procesora, to w ogóle by nic nie działało, ani światło, ani szyby.

Albo ja czegoś nie rozumiem, albo ty źle mówisz swoje problemy

Opublikowano
no szyby ogolnie tez nie dzialaja, z pilota tyllko tylne sie otwieraja , ale cos w tym module brakowalo bo byly slady lutowania
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I zapamiętaj jedną prostą rzecz - tanio - tylko ser w pułapce na myszy lub u mistrza, który potrafi cos spier...c :!:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piszesz że nie miałeś kierunków.

Bez procka nie miał bys w ogóle oświetlenia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja jestem troche mało ogarniety w tym temacie:-P a moglbys powiedziec jaki procesor i gdzie go szukac?

Ja pierd...e, oczy w górę podnieś. Сzytasz , co tu ci piszą, czy nie ?

Opublikowano

Czytam Twój post i śmieje się, że żaden z moderatorów nie powiedział Ci podstawowej informacji.

A zatem czy jest to frm 1 czy frm 2 czy 3, płyta w danym modelu była identyczna, powtarzam modelu.

Różnice były w wyposażeniu - twoje komponenty na płycie.

Jako, że twoja wersja auta jest uboga w oświetlenie, ubogie jest również wyposażenie na płycie.

Były wersje frm tak zwane MAX BROSE - one mają wszystkie komponenty i pasują do wszystkich wersji pojazdu.

Nie będę się wymądrzał, bo znawców tu jest miliony, ale chłopie mając najprostszą wersje frm to szukaj drugiej sztuki na allegro - 100-150zł

Jeśli nie wiesz to frm jest na mosfetach a jakikolwiek element kosztuje parę zł i nie wiesz czy go zreanimujesz.

pozdro

Opublikowano

ale kolega ma golasa, po co mu maxbrose, ja 2 min znalazłem za 120zł - ale nie gwarantuje sprawności - to zawsze alledrogo

i jeszcze dochodzi kodowanie

Nie szuka się tego po nazwie, bo za 1000zł kupujesz w serwisie bmw nówkę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ale kolega ma golasa, po co mu maxbrose, ja 2 min znalazłem za 120zł - ale nie gwarantuje sprawności - to zawsze alledrogo

i jeszcze dochodzi kodowanie

Nie szuka się tego po nazwie, bo za 1000zł kupujesz w serwisie bmw nówkę.

No tak, Ty sam zaproponował max brose. Ja jako przykład dał cenę . )))

Ja bym na jego miejscu szukał uzywany z takim numerem i symbolem, a także zamienniki wedlug ЕТК. Tak będzie taniej .

Opublikowano

To teraz do tego samego numerku to nie tak słodko,

numerki z demontażu są inne od tych co w realoem

trafić na identyczny to loteria i przypadek

Ja bym szukał tak:

wytypować w realoem wszystkie i szukać w allegro z dłuższym i krótszym numerem

jeśli nie znajdzie

to kupiłbym zwykłą wersje frm3, bądź frm 2 bez xe ania ahl, w frm2 musi mieć led, ale ale w zwykłym frm 2 też wyłączysz kontrole żarówek i będzie śmigać

wystarczy jakieś pojęcie w kodowaniu

Ja na zwykłym frmfa odpaliłem wszystko z lci, ale przednia to zabawa

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
To teraz do tego samego numerku to nie tak słodko,

numerki z demontażu są inne od tych co w realoem

trafić na identyczny to loteria i przypadek

Niestety ostatnio musiałem również dołączyć do poszukiwań modułu. Mój FRM 3 XE LED także miał inny numer niż ten wyedytowany przez realem ..40800.

Nie wiem jak na rynku wtórnym ustalają ceny tych modułów. Ja miałem wielkie szczęście ..40531 siedział w LCI i znalazłem identyczny, nic nie wymagało dokodowania. Sterownik wysypał się po odłączeniu akumulatora :mad2: