Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem że świece żarowe zaczynają grzać jak im się chce, problem ten występuje od wiosny do jesieni, zimą grzeją wzorowo. Np. teraz jak mamy temperatury rano +16 stopni, to świece się nie włączają rano wogóle, lub jak im się zachce to dopiero po drugim przekręceniu zapłonu (nie mam kontrolki, tylko komunikat na wyświetlaczu PREHEATING), a jak wracam z pracy i jest temperatura rzędu +27 stopni i więcej, to świece się włączają zawsze... :shock: oczywiście mówię o sytuacji gdy silnik jest zimny.

Same świece są nowe, mają może z 1 rok, i z mojej obserwacji wynika że jak jest temperatura zewnętrzna wg. komputera właśnie pomiędzy +18 a +19 stopni to świece nie właczają się w ogóle. nie wygląda to na uszkodzenie przekaźnika, a raczej komputera silnika, lub jakiegoś czujnika?

dodam że INPA niczego nie pokazuje (lub nie umiem szukać) a jedyny uszkodzony czujnik to ten od temp. oleju (zawsze pokazuje -47 stopni, ale to raczej powinno świece tym bardziej właczać :D)

ktoś ma jakiś pomysł co może być powodem? od czego zacząć lub co z tym zrobić :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od wymiany czujnika oleju bo to może mieć związek . Komputer wariuje na zewnątrz +30 ,a olej -47 i może wysyłać błędne info do modułów .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Czujnik wymieniony, żadnej różnicy.

Może to wina sterownika? często mam problemy z tempomatem, tzn. jak odpali bez grzania świec to wtedy tempomat działa dopiero po kilkudziesięciu kilometrach od startu.

Ktoś ma jakieś pomysły/doświadczenia z tym tematem?