Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie, co sądzicie? Tak mnie naszło żeby może zamiast starszego coupe wziąć samochód bardziej powszedni, ale za to nowszy.

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-biala-perla-super-twinn-turbo-328i-245ps-ID6yQU5P.html#c797df25ca

Jak się sprawuje generacja F30 i te silniki? W necie widzę sporo narzekań, ale nie wiem jak się ma to procentowo to liczny wszystkich samochodów.

Edytowane przez Vasago
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czytałeś uważnie ogłoszenie?

Opłata początkowa 39 900 PLN

Miesięczna rata 1 192,05 PLN

Liczba pozostałych rat 32

Wartość wykupu 615 PLN

Samochód z USA..

Numer podwozia WBA3B3C52DF538408

Kod typu 3B33

Typ 328XI (USA)

Typoszereg E F30 ()

Seria 3

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik N20

Pojemność skokowa 2.00

Moc 180

Napęd ALLR

Skrzynia biegów AUT

Kolor ALPINWEISS 3 (300)

Tapicerka SENSATEC 1/SCHWARZ (KCSW)

Data prod. 2012-10-15

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selekcja COP ważnych pojazdów

S205A AUTOMATIC GETRIEBE Automatyczna skrzynia biegów

S248A LENKRADHEIZUNG Podgrzewanie kierownicy

S403A GLASDACH, ELEKTRISCH Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours

S430A INNEN-/AUSSENSPIEGEL AUT.ABBLENDEND Lust. wew./zew. z automatyką przyciemn.

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących

S459A SITZVERSTELLUNG, ELEKTR.MIT MEMORY Elektryczna regulacja foteli z pamięcią

S465A DURCHLADESYSTEM System załadunku

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S4ABA EDELHOLZAUSFUEHRUNG NUSSBAUM WURZEL Wer. dr. szlach. korzeń drzewa orzech.

S4DMA AKZENTLEISTEN PERLGLANZ CHROM Listwy akcent., Perlglanz chrom

S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S563A LICHTPAKET Pakiet oświetlenia

S693A SATELLITENTUNER VORBEREITUNG Instalacja radia satelitarnego BMW

S697A AREA-CODE 1 Area-Code 1 do DVD

S6NHA FREISPRECHEIN. M. USB-SCHNITTSTELLE Zest. głośnomów. ze złączem USB

L838A KANADA-AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Kanada

S8KCA OELWARTUNGSINT. 24.000KM/24MONATE Dummy-SALAPA

S8SCA LAENDERSPEZ. TELESERVICEFREISCH. Aktywacja syst. telem. char. dla kraju

S8SMA FAHRGESTELLNUMMER,V.AUSSEN SICHTBAR Numer podwozia widoczny od zewnątrz

S925A VERSANDSCHUTZPAKET Dummy-SALAPA

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S216A SERVOTRONIC Wspomaganie układu kier. Servotronic

S240A LEDERLENKRAD Kierownica skórzana z pod.pow.

S249A MULTIFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy

S258A BEREIFUNG MIT NOTLAUFEIGENSCHAFTEN Ogumienie zdatne do jazdy po uszkodzeniu

S2DXA 17"LM RAEDER STERNSPEICHE 394 Obr. BMW, st. le. szprycha gwiaz. 394

S4NEA BLOW-BY-HEIZER Nagrzewnica Blow-By

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S544A GESCHWINDIGKEITSREGEL. MIT BREMSF. Regulacja prędkości z funkcją hamowania

S5DSA KOFFERRAUMNOTENTRIEGELUNG Odryglowanie awaryjne bagażnika

S645A RADIO-STEUERUNG US Radio v

S823A HEISSLAND-AUSFUEHRUNG Wersja dla ciepłych krajów

S845A AKUSTISCHE GURTWARNUNG Akustyczne ostrzeżenie o pasach

S853A SPRACHVERSION ENGLISCH Wersja językowa, angielski

S876A FUNKFREQUENZ 315 MHZ Częstotliwość radiowa 315 MHz

S992A STEUERUNG KENNZEICHENBEFESTIGUNG Sterowanie mocowania tabl. rej.

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S993A MODELLJAHRESCODE Kod dla roku modelu w numerze FG

Opublikowano

Tak, oczywiście widziałem, ze kwota z ogłoszenia to tylko część ceny, ale też nie zakładałem, że za 40 tys kupię F30 :)

Generalnie mam do wydania na już 60 tys, więc 40 + raty to opcja do przyjęcia. O tym, że to auto z USA nie wiedziałem. Pomyślałem, że skoro to leasing to pewnie ma polskie pochodzenie :?

Opublikowano
A przejmowałes kiedyś liesing. To nie jest takie proste pomijając szereg papierkow, zdolności itd. Pozostaje cześć prawna podatkowa której regulacji dokonano w 2013 roku. Warunków umowy nie można zmieniać bo wtedy przez organ podatkowy jest traktowana jako nowa umowa. Nie mówiąc o cesji która też kosztuje. Leasing operacyjny ma wiele zalet, ale ma też kilka istotnych wad. Jedną z nich jest konieczność związania się umową na okres wynoszący co najmniej 40% czasu normatywnej amortyzacji przedmiotu. W przypadku samochodów osobowych jest to okres dwóch lat.
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano

Wonski80, a Ty przejmowałeś? Bo opisujesz jakby to była jakaś tragedia :mad2: pomijając fakt, że wprowadzasz w błąd :cool2:

Ja robiłem tak 3 razy i:

1. Opłata za cesje to najczęściej do 2% wartość pozostałej do spłaty, czyli w tym wypadku oszałamiające 600 PLN. Czasami jest stała opłata <= 1.000 PLN

2. W przypadku cesji nie musisz wiązać się na minumum 2 lata, bo jak zresztą sam napisałeś, jeżeli warunki umowy (czyt. raty i okres leasingowania) się nie zmieniają, jest to kontynuacja umowy. Tym samym, tak jak sprzedający napisał prawdopodobnie po 10 miesiącach minie 2 lata od rozpoczęcia umowy i będzie można go wykupić.

3. Tak samo jest z ubezpieczeniem, można dokonać jego cesji na nowego właściciela.

Oczywiście przejąć może tylko firma, w przypadku używanych aut powinna działać dłużej niż 3 miesiące, prawdopodobnie poproszą Cię o przesłanie dokumentów takich jak:

1. Deklaracje VAT lub chociaż potwierdzenia przelewu VAT za ostatnie 3 miesiące

2. PIT za zeszły rok

3. KPiR lub bilans zysków i strat, w zależności od rodzaju działalności

Najważniejszą kwestią jest zweryfikować prawidłowo auto, a forma finansowania to inna kwestia, co prawda w przypadku cesji, trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo chwile to zajmie, w zależności od firmy.

Opublikowano
Tak mam doświadczenia i to złe. Tak jak piszesz umowy nie możesz zminic a co w niej jest ciężko stwierdzić po samym ogłoszeniu, koszty są różne zależy od firmy. Dobra firma nie bawi się w liesing aut używanych tylko współpracuje z dilerami PL, auta z salony. Każdy Ci powie że aut z USA nie opłaca się ściągać jeśli nie są uszkodzone. Za cale sprawne auto wychodzi drożej ze względu na koszty, niż za taki same z Europy. Więc jeśli jest faktycznie z za Oceanu to napewno coś mu było że trafił do naszego kraju.
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano

Ciężko zdefiniować co to znaczy dobra, a co znaczy zła firma. Osobiście mam doświadczenia z BZ WBK Leasing i Getin Leasing, oba bawią się w leasing używanych samochodów i pierwszą firmę mogę w ciemno polecać. Druga, zależy na kogo trafisz. Zdarzają się firmy, które robią problemy jak coś się zmienia w umowie, ale nie jest to reguła. Jedna ważna zasada przy leasingu używanych samochodów lub cesji. CIERPLIWOŚĆ. Procesowanie trwa długo i miesiąc oczekiwania to norma ;-)

Co do auto z USA:

1. Na szczęście sprawdzić auto z USA jest dużo łatwiej niż z Zachodu.

2. Teraz faktycznie ciężej jest sprowadzić idealne auto z USA, ale:

2a. Kilka lat temu kurs dolara był sporo niższy

2b. Zdarzają się przypadki, gdzie auto jest bardzo powierzchownie zniszczone i wyprowadzenie go nie kosztuje majątku, a tym samym opłacalność inwestycji rośnie.