Skocz do zawartości

G30 M550i xDrive

kosa69

Rekomendowane odpowiedzi

Ceny to jest rzeczywiście zaplanowana polityka BMW z olejami. Mam w BMW dośc wysokie rabaty i częsci eksploatacyjne mam z upustem d0 30%, a olej tylko 7%. Natomiast jak wiadomo akurat olej da się kupić prawie z 50% różnicą w stosunku do ASO.

• Odpowiedzi 548
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze

Kaju_32 Zapytaj forumowego kolegę gorik79 , prowadzi sklep z oryginalnym częściami, zaopatruje się w warszawskich ASO i ma naprawdę dobre ceny. Wszystko u niego kupuję.

Zapytaj tam.

http://www.ap-oil.pl/

Maciekszz

dzięki, napewno się do niego odezwę

doctor61

Jeżeli chce wymieniać olej 2-3 razy częściej niż zaleca producent czy komputer pokładowy to tak, zastanawiam się nad zakupem oleju we własnym zakresie żeby zamiast 2 tys zapłacić 1 tys. za całą operację. Pomimo posiadania M550i nie stać mnie na rozrzucanie pieniędzy i płacenie w ASO 50% więcej za coś co nie jest tyle warte...

Aso zalewa olej shella który akurat ma bardzo dobre parametry. Podaj który parametr jest zły. Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30

Wychodząc z tego założenia można uznać, że wszystkie oleje są dobre a tak nie jest. Spójrz sobie na parametry tego millersa i porównaj z shell. Druga sprawa to to - czy olej który jest z beczki jest z pewnością tej samej jakości co butelkowany. Jestem sceptyczny co do tego. Kolejna sprawa jest taka - czy tej olej w ASO na pewno Ci wymienią - bo o różnych przypadkach też słyszałem....

Nie widzę też nic dziwnego w tym, że ktoś za ten sam olej woli zapłacić 1000zł a nie 2000zł. Ludzie bogaci są w większości przypadków bogaci, bo potrafią racjonalnie wydawać pieniądze.....

Nie rozumiem czemu co chwila ktos pisze o sprawach finansowania jakby oczywiste bylo ze skoro mam 550i to mam wydawac tysiace na durny olej ktory de facto kosztuje margines tej kwoty... to tak jak czesc osob pisze, ze nie przystoi NIE miec jakiegos wyposazenia... nie.przystoi to zadac za to pieniedzy producebtowi bo powinno byc w standardzie co najwyzej... nie robicie z siebie snobow bo macie g30 i toznaczy ze nie wypada Wam liczyc pieniedzy... zdrowka zycze bo to sie przyda i nie rozpetywac giewnoburzy dalej;*

Ale się to zabawnie czyta. Nie dorabia się człowiek pieniędzy na G30, kiedy jednocześnie wywala je bezsensownie. Natomiast BMW bardzo dba o jakość olei i jakoś niespecjalnie wierzę w te super extra lepsze oleje spoza ASO. Moim zdaniem to ma sens tylko jeśli ktoś regularnie autem wpada na tor i olej naprawdę musi znosić ciężkie warunki. Jakoś do moich aut zawsze lałem zwykłe oleje, zresztą najczęściej za darmo w ASO mi wymieniali i zero problemów z tego powodu. Jak lałem coś lepszego to tylko pod kątem toru właśnie.

Ale teraz to już mam inne problemy. Wczoraj odpaliłem M2 i dostałem komunikat o rozładowanym akumulatorze, bo tak rzadko jeżdżę :lol:

Ale się to zabawnie czyta. Nie dorabia się człowiek pieniędzy na G30, kiedy jednocześnie wywala je bezsensownie. Natomiast BMW bardzo dba o jakość olei i jakoś niespecjalnie wierzę w te super extra lepsze oleje spoza ASO. Moim zdaniem to ma sens tylko jeśli ktoś regularnie autem wpada na tor i olej naprawdę musi znosić ciężkie warunki. Jakoś do moich aut zawsze lałem zwykłe oleje, zresztą najczęściej za darmo w ASO mi wymieniali i zero problemów z tego powodu. Jak lałem coś lepszego to tylko pod kątem toru właśnie.

Ale teraz to już mam inne problemy. Wczoraj odpaliłem M2 i dostałem komunikat o rozładowanym akumulatorze, bo tak rzadko jeżdżę :lol:

Jak zalewali ten gowniany castrol i turbiny padały przy 100tys km to tez było ok ?

• Zasłużeni forumowicze
U mnie tylko castrol od nowości już ponad 215 tys km w e91 w silniku n47 co rozrządy pękają turbina ma się bardzo dobrze i nie wymieniana ani razu i nie zapowiada się że ma się coś zmienić.

700 km jest osiągalne jakbyś 100% robił w trasie.

U mnie to samo średnia z 4 tys. 12.6 l

Jak się poruszam głownie miasto i podmiejskie korki to średnie 13.4-13.6 l.

11.3 jest do osiągnięcia w proporcji 90/10 trasa/miasto przy normalnej jeździe.

Jak proporcja miasta się zwiększa nie zejdziesz poniżej 12 choćby nie wiem co.

Wystarczy, że ktoś jeździ po mieście o 22:30, a drugi ktoś o 15:30 - zakładając, że obaj jeżdżą w tym samym mieście, a nawet po tych samych ulicach ....... i już porównanie z czapy. A co dopiero różni kierowcy, różne miasta itd. Dlatego podanie tylko średniej spalania bez podania średniej prędkości nie ma żadnej wartości informacyjnej. Tak, czy siak, M550i nie służy raczej do liczenia litrów paliwa i bardzo dobrze.

700 km jest osiągalne jakbyś 100% robił w trasie.

U mnie to samo średnia z 4 tys. 12.6 l

Jak się poruszam głownie miasto i podmiejskie korki to średnie 13.4-13.6 l.

11.3 jest do osiągnięcia w proporcji 90/10 trasa/miasto przy normalnej jeździe.

Powiem szczerze, jeszcze nigdy nie udało mi się przejechać 700 km na baku, a dużo latam po trasach :nienie:

Wszystko zależy od stylu jazdy, ale jak tu nie jechać 550i :lol: