Skocz do zawartości

[E36] Nierówna praca silnika m50b25 + wyskakujaca trojka

Qvstra

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przejdę od razu do rzeczy. Pacjent to m50b25 bez vanosa, czysta benzyna. Otóż silnik po okolo 5min od odpalenia na biegu jałowym pracuje dość nierówno, jakby nie przepalał pb (czuc intensywny zapach benzyny). Ponadto czuć trzęsienie się silnika i budy. Myślałem w pierwszym momencie, że to przez walnieta uszczelke pokrywy zaworow (dwie swiece plywaly w oleju), ale po wymianie problem z nierowna praca silnika nadal występuje. Oprocz uszczelki wymienilem olej i filtry - powietrza, paliwa i oleju. Obroty ani drgną, komp srednie spalanie pokazuje ~15l/100km, ale to chyba norma przy jezdzie w korkach po Warszawie. Mam urwany środkowy wieszak wydechu i wydech jest dość luźno zamocowany (jak skręcam w prawo, to wydech leci w lewo), ale to raczej nie jest powód. Ktoś miał takie objawy?

Podczas wczorajszej jazdy pojawila sie kolejna usterka, więc aktualizuję tytuł tematu (niedlugo braknie miejsca w tytule tematu :cry: ). Otóż podczas spokojnej jazdy dwukrotnie wyskoczył mi trzeci bieg, co spowodowało zgrzytanie w skrzyni. Wybiłem bieg do końca na luz i wrzucilem ponownie na 3 - bieg wszedł bez problemu, ale kilkanascie minut jazdy pozniej ponownie wyskoczył. Dodam, że przy wrzuconym biegu mogę bez żadnego oporu ruszac drazkiem zmiany biegow, jakby był na biegu jałowym, a nie siedzi "twardo" jak w moim daily e46. Ponadto podczas gwaltownego przyspieszania mam wrazenie, że skrzynia nie siedzi sztywno na swoim miejscu.

Jakbym połączył objawy z poprzedniego posta z tym, to wychodzi na to, że w optymistycznym wariancie to wymiany mam poduchy silnika i skrzyni, a w mniej optymistycznym COŚ w silniku + skrzynię.

• Zasłużeni forumowicze
Kolego co do silnika to 99% sonda bo problem występuje po około 5 min po odpaleniu. Trzeba potwierdzić podpięciem pod komputer. Drugi problem to wymienić skrzynie bo za naprawę kupisz kilka skrzyń :wink:
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.