Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem

Mianowicie chodzi o to że wczoraj wymienilem w moim BMW E46 318 benzyna olej filtr oleju paliwa i powietrza.

Na poczatku po tej wymianie auto chodziło okej ale po przejechaniu 800metrów auto zaczęło na wolnych obrotach falować i gasnąć. Może ktoś miał już taki przypadek prosze pomóżcie bo nie wiem co mam dalej z tym robić

Opublikowano
Łapie lewe powietrze bo obudowa filtra jest źle założona

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Witam sprawdziłem filtr powietrza był okey

Ale zastanawia mnie to że przy uruchomionym silniku jak odkrece korek wlewu oleju to zassalo powietrza. Zakrecilem i było okey po tem znowu odkrecilem i juz obroty maleją i wyrastają i tak w kółko sie dzieje a jak zakręce to jest okey może wiecie co to moze być?

Opublikowano
To chyba raczej normalne ze po odkreceniu wlewu oleju spadaja obroty. Jakiej firmy filtr paliwa zalozyles? Jezdzisz na benzynie?? Jaki filtr powietrza.
Opublikowano
Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale ja bym filtru oleju tej po prostu slabej mareczki nie zalozyl. Moze oni wysylaja dobre filtry na zachod ale u nas slyszalem wiele narzekan na ich filtry. Filtr oleju mialem ostatnio boscha i bylo w miare ok. Teraz wzialem mann ktory polecam lub knecht tez dobry. Roznice w cenach sa banalne. W jakosci zauwazalne. Filtr paliwa meyle mam ze wzgledu na cene i nie narzekam tyle ze ja smigam na lpg. Przy wymianie filtra paliwa dawalem tez nowe wężyki i opaski bo tak powinno sie to robic. Pytanie z ciekawosci - jaki olej wlales?
Opublikowano

Za gęsty olej powinien być 5W30 z specyfikacją BMW.

Tylko syntetyk

..........................................................................................

Opublikowano

Jezusie 15w40 ....... miodu nalej.

to nie temat o filtrach i producentach i cenach. Kazdy zakłada co chce. Ja do starych aut nie zakładam drogich filtrów bo bez sensu, kupujecie auta gdzie przez pierwsze conajmniej 10 lat ktoś jeźdżił na nie wiadomo czym a potem niby drogimi filtrami przedluzycie zycie silnika ? :D w jaki sposób ktoś chce to zmierzyć :D za wiele zmiennych :D

może coś przypadkiem ci padło akurat w czasie wymiany filtrów i już. Dobrze by było niestety odczytać błędy, kazdy się tego boi bo mechanik kasuje jak za zboże za to ale bez tego ciezko jest strzelać co mogło paść.

szukam
Opublikowano
Ja i tak bede za 2 miesiące wymieniał jeszcze raz olej ponieważ poprzedni właściciel jeździł dwa lata na jednym oleju

Jeździł 2 lata bez wymiany ? jak na syntetyku i 15-20 tyś bez katowania nic nie zaszkodzi.

Ja w moich wszystkich trzech wymieniam co dwa lata ale nimi rocznie nie robię więcej jak po 5 tys.

To że robisz płukankę po poprzednim właścicielu to dobrze ale do tego bym użył rzadszego oleju .

Opublikowano

5w30, 5w40

nalej płukanke do silnika teraz do tego oleju, zostaw na luzie na 15-30 minut zalezy ile tam jest podane na opakowaniu i zlej i zalej poprawny. Filtr oleju wymień.

szukam
Opublikowano

to nie temat o filtrach i producentach i cenach. Kazdy zakłada co chce. Ja do starych aut nie zakładam drogich filtrów bo bez sensu, kupujecie auta gdzie przez pierwsze conajmniej 10 lat ktoś jeźdżił na nie wiadomo czym a potem niby drogimi filtrami przedluzycie zycie silnika ? :D w jaki sposób ktoś chce to zmierzyć :D za wiele zmiennych :D

może coś przypadkiem ci padło akurat w czasie wymiany filtrów i już. Dobrze by było niestety odczytać błędy, kazdy się tego boi bo mechanik kasuje jak za zboże za to ale bez tego ciezko jest strzelać co mogło paść.

Kolego czy ja pisze cos o filtrach i ich cenach celowo?? Po prostu z filtronami byly klopoty i tyle. Nawet potrafily byc w kawalkach po jakims czasie. Wiec nie kazdy kladzie co chce. To bmw nie fiat:)

Opublikowano

Kolego czy ja pisze cos o filtrach i ich cenach celowo?? Po prostu z filtronami byly klopoty i tyle. Nawet potrafily byc w kawalkach po jakims czasie. Wiec nie kazdy kladzie co chce. To bmw nie fiat:)