Skocz do zawartości

E81 116i wymiana silnika co potrzebuje

jeycoob

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zacznę od tego że kupiłem bmw e81 116i z silnikiem który nie pali w cenie 2800euro z 2010 roku i będę chciał wymienić silnik sam na taki sam co był nigdy silnika nie wymieniałem sprzęt do tego mam a więc na co zwrócić szczególną uwagę dodam że skrzynie biegów i różne inne naprawy wykonywałem bardzo dużo oprócz silnika muszę coś jeszcze dokupić ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Jak identyczby silnik, to tylko płyny eksplatacyjne i tyle. Skoro nigdy nim nie jeźdźiłeś to nie wiesz czy sprzęgło z dwumasą dawało jakieś objawy itp. A co temu jest że wolisz kupić drugi?

No właśnie nie wiadomo facet mi tylko powiedział że uszkodzony silnik bo nie pali może rozrząd ale czy jak rozrząd poleciał to czy nie będą zawory krzywe głowica do planowania itp wtedy by wyszedł silnik taniej

Może jednak najpierw lepiej zajrzeć do rozrządu czy nie zerwany jak cały to ciśnienie w cylindrach jak to wszystko ok to może rzeczywiście próbować go uruchomić bo jak ciśnienie złe albo rozrząd zerwany to już się nie będzie opłacało

• Zasłużeni forumowicze
Zacznij od podłączenia kompa, tylko do BMW a nie jakieś uniwersalne badziewie. INPA lub coś nowszego. Jak nie odpala to na bank jakieś błędy są.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Poszukuję intensywnie silnika w dobrym stanie ale silniki o oznaczeniu n43b20a są o różnej mocy na ukcjach 122km 163km i 170km czy obojętnie który kupię będzie działał z moim komputerem ?

Na chlopski rozum...

Masz trzy rozne moce gdzie sa trzy rozne zapotrzebowania na paliwo a zarazem na powietrze zatem czy te trzy silniki maja identyczna mape zaplonu i inne parametry aby obsluzyl je ten sam sterownik???