Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie.Mam pewnie problem w mojej e39 a mianowicie nie działa ogrzewanie postojowe.To nie działanie polega na tym ,że z kratek nie leci ciepłe powietrze mimo ustawienia temp na maxa.Wciśnięcie przycisku REST i owszem powoduje uruchomienie tej funkcji ,jest możliwość regulacji temperatury jak i siły nadmuchy czy też kierunku gdzie ma lecieć powietrze ale powietrze leci cały czas chłodne mimo że jest ustawione aby wiało gorące powietrze.Dodatkowo słychać dźwięk,cos jak pukanie ,słychać to pukanie rytmicznie powtarzalnie.Dźwięk dochodzi gdzieś jakby od nadkola po stronie kierowcy.Układ chłodzenie był ruszany ,ponieważ miałem delikatną kolizję i w wyniku czego miałem trochę elementów do wymiany więc postanowiłem ,że przy okazji wymienię również płyn chłodzenia.I tak też zleciłem tę prace jednemu "mechanikowi". Gdy odebrałem samochód to od tamtej pory ta funkcja nie działa i mnie to irytuje bardzo.Po kolizji silnik normalnie pracował i pamiętam doskonale ,że ta funkcja działa do momentu aż ten "mechanik" nie zaczął mojej bawarki naprawiać.Aha i jeszcze płyn chłodzenia dolałem dzisiaj już drugą porcję pierwsza była we wtorek, bo na zimnym no może bardzo bardzo letnim silniku,pływak opadł całkiem na dół.Pomóżcie panowie.Co może być nie tak?
Opublikowano

Funkcja Rest załącza się gdy temperatura na zewnątrz jest 7 stopni. W maju masz taką temp. jeszcze ?

Wracając do tematu.

Albo elektrozawory się zawiesiły albo dodatkowa pompka wody skończyła swój żywot.

Podejrzewam to drugie.

Podłącz komputer, INPA błędy ci wskaże.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
A jak się dostać do tej pompki?Możliwe ,że się zepsuła ale nie przekonuje mnie to do końca dodam ,że gdy odebrałem samochód to nie miałem podpiętej żarówki od światła mijania i może gamoń nie podpiął tej pompki.A z tą funkcją REST to nie ma się co dziwić ,że jeszcze się uruchamia, po prostu gdy temp otoczenia spadnie do wartości 15 stopni i niżej to naciskam przycisk funkcja działa.
Opublikowano
A z tą funkcją REST to nie ma się co dziwić ,że jeszcze się uruchamia, po prostu gdy temp otoczenia spadnie do wartości 15 stopni i niżej to naciskam przycisk funkcja działa.

No właśnie ja się dziwię, bo przy tej temperaturze już nie powinna.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Silnik oczywiście jest rozgrzany i tak myślę ,że ta pompka może być albo zepsuta albo odpięta jeśli jest taka możliwość.Gdy włączę REST to leci chłodne powietrze z kratek ale gdy tylko włączę silnik to od razu leci takie jakie jest ustawione na panelu climatronic,więc prawdopodobnie pompa nie fafa;) ,ale to moje domysły.A gdzie jest umiejscowiona ta pompka z tymi elektrozaworami?To bym zobaczył najwyżej sam może faktycznie ten gamoń coś pominął.Moja bawarka to przed lift 99r 2.5benzyna.
Opublikowano
W okolicach przeplywki dwa takie cylinderki. Sprawdź q Google jak wyglądają. Moje raz się zawiesiły albo jest syf. Uderzylem rączką od wkrętarka i działają do dziś. Tam pewnie jest wtyczka to sprawdzisz czy jest podłączona
Opublikowano

Cześć,

a jak ja nie mam tej pompki, a funkcja REST działa? :) tzn. działała kiedyś na pewno, zeszłej zimy już po chwili leciało zimne powietrze więc coś się zepsuło. Pompka od Webasto przejmuje jej funkcję?