Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupując samochód 10.2016 sprzedający poinformował mnie, że zdarzyło mu się dolać płynu chłodniczego, ale nie ubywało go w szybkim tempie.

Ja po kupnie dolałem po kilku miesiącach i było ok, ale przedwczoraj zapaliła się kontrolka poziomu płynu chłodniczego więc następnego dnia rano przed wyjazdem do pracy dolałem, ale już po kilku km zapaliła się ponownie. Po dojechaniu do pracy otworzyłem maskę i zobaczyłem, że płyn kapie tak jakby spod zbiorniczka wyrównawczego, po pracy dolałem ponad litr wody i w trasie powrotnej do domu ubyło już mniej płynu (może dlatego, że jechałem spokojnie i z włączonym na maxa ogrzewaniem, żeby schłodzić układ).

Robiąc zdjęcia i "macając" zbiorniczek wyrównawczy doszedłem do wniosku, że przyczyną wycieku jest wąż odpływu, nr 5 na schemacie: http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AM11-EUR-05-1999-E46-BMW-320i&diagId=11_2200

9f18477b974e74afmed.jpg

Wymieniał już ktoś ten wąż? Na forum nie znalazłem opisu jego wymiany.

Da się to zrobić samemu czy lepiej oddać do mechanika?

W ogóle jaką rolę pełni ten wąż?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Brakuje na nim spinki, wąż nie trzyma się stabilnie i dlatego może cieknie, w środku jest też oring, który już może nie uszczelniać. Nie występuje jako osobna część ale może dobrać taki w hurtowni z łożyskami/uszczelnieniami. Dasz radę sam, tylko musisz spuścić płyn.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Na zdjęciu widać że wąż jest spuchnięty przy metalowej opasce i podejrzewam że to stamtąd leci płyn gdy w weżu jest wysokie ciśnienie.

Kompletny wąż już kupiłem, także prawdopodobnie w sobotę będę próbował.

Opublikowano

Przecież widać spinkę.

Uszkodzenie jest przy opasce, miałem to samo rok temu. Ja za wąż w ogóle nie płaciłem, mechanik miał na stanie wąż chłodniczy o identycznych wymiarach i zaadoptował to pod opaskę ze złączką.

Opublikowano
Ten wąż sam z siebie nie pęka. Zobacz, czy nad nim nie kapie czasem olej ze zbiorniczka wspomagania kierownicy, bo ATF rozpuszcza gumowe węże od wody. Wystarczy kilka kropli i długi okres namoczenia węża.
Opublikowano

No właśnie zbiorniczek z płynem od wspomagania się "poci", będę musiał się nim zająć w najbliższym czasie.

Edit: wąż wymieniony :)

Stary wygląda tak więc nic dziwnego, że przeciekał

7a3dbc5ba6e637abmed.jpg

Wymiana niezbyt skomplikowana:

1. Zdjąłem dolną osłonę silnika - wystarczy odkręcić kilka śrubek śrubokrętem gwiazdkowym.

2. Płyn zlałem odkręcając tą niebieską plastikową śrubę na dole zbiorniczka wyrównawczego widoczną na zdjęciu w pierwszym poście, zleciało może z 3-4 litry. Odkręciłem też korek wlewu płynu chłodniczego, żeby lepiej zlatywało.

3. Zdemontowałem puszkę filtra powietrza i taką plastikową rurę, którą chyba jest doprowadzane chłodne powietrze od przodu zderzaka do alternatora - wystarczy ją wyciągnąć ręką.

4. Zdjąłem stary wąż - najpierw zawleczki i potem używając trochę siły trzeba zsunąć wąż, przy zbiorniczku wyrównawczym trzeba to robić z wyczuciem, żeby nie połamać zbiorniczka.

5. Założyłem nowy wąż.

6. Zamontowałem puszkę z filtrem i odpowietrzyłem układ - odpaliłem silnik, ogrzewanie na maxa, odkręciłem śrubę odpowietrzającą u góry zbiorniczka wyrównawczego i dolewałem po woli płynu aż przestały wylatywać z niego bąbelki i zaczął płyn, wkręciłem śrubę odpowietrzającą, dolałem płynu do odpowiedniego poziomu i zakręciłem korek wlewu płynu.